Slovenija
23 ogledov

Exxon največji, Apple najbolj skočil

Exxon Mobil je leta 1999 nastal iz družb Exxon in Mobil, izhaja pa iz družbe Joh Žurnal24 main
Exxon Mobil je največji koncern na svetu, vreden kar 276 milijard dolarjev. Med največje se je na tretje mesto prebil Apple, čigar delnice so šle lani v nebo.

Lestvica stotih največjih gospodarskih družb na svetu, ki jo je objavil nemški Handelsblatt, kaže, da so še naprej najbolj dobičkonosni posli z energenti in informacijsko tehnologijo. Kar sedem od desetih največjih jih namreč črpa nafto ali druga naravna bogastva, ali pa so dejavni v panogi internega. Prav vseh sto največjih družb je lani povečalo svojo vrednost za skupaj 581 milijard evrov, skupaj pa so vredne 9,3 bilijona evrov.

Exxon je letos s prvega mesta po treh letih izrinil koncern Petrochina (vreden 233 milijard evrov).

Apple | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Na tretje mesto pa se je s skokom za deset mest povzpel Apple, ki vsak svoj nov izdelek prodaja hitreje kot vroče žemljice. Podjetje je danes vredno kar 226 milijard, delnice pa so v enem letu zrasle za neverjetnih 70 odstotkov.

Med deseterico so še BHP Billiton, Microsoft, Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Petrobras, Nestle in Royal Dutch Shell. 38 imen na lestvici je ameriških, med bolj uspešnimi letos so še Oracle, Coca-Cola, General Electric in Berkshire Hathaway. Evropa ima na lestvici 34 imen.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.