Slovenija
13 ogledov

Facebook po očitkih ukrepal

Facebook safty check Facebook
Facebook po očitkih, da so pomembna le zahodna življenja, ukrepal in ob včerajšnjem terorističnem napadu v Nigeriji aktiviral "safety check".

Facebook je v Nigeriji včeraj - ko je v eksploziji, ki naj bi jo podtaknila teroristična organizacija Boko Haram, umrlo 43 ljudi - že drugič v enem tednu aktiviral možnost "safety check".

Po petkovih terorističnih napadih v Parizu je namreč družbeno omrežje Facebook vsem, ki so se nahajali v bližini napadov, ponudilo možnost, da le z enim klikom sporočijo svojim prijateljem in družini, da je z njimi in njihovimi prijatelji vse v redu. Njihovo sporočilo je bilo nato prikazano vsem njihovim prijateljem.

A s funkcijo, ki jo so jo uvedli lani oktobra z namenom možnosti hitrejše komunikacije, je Facebook po napadih v Parizu požel tudi val ogorčenja, saj funkcije niso ponudili pri terorističnemu napadu v Bejrutu, kjer je le dan pred tem umrlo 43 ljudi, oziroma v Ankari, kjer je oktobra v terorističnem napadu umrlo 128 ljudi.

"Lastnik Facebooka je dokazal, da so mu pomembna le zahodna življenja"

"Dragi moji Facebook prijatelji ... Ob terorističnih napadih v Parizu me spreletavajo enaki občutki kot vas. A tokrat želim pritegniti vašo pozornost na dogodke, ki so se zgodili pred enim mesecem v Ankari, ko je zaradi napada skrajnežev Islamske države umrlo več kot sto ljudi. Zakaj takrat ni bilo takšne reakcije med vami. Kaj se je spremenilo, barva kože, religija, števike osebnih izkaznic?" je le dan po napadu zapisal poslovnež Serkan Aydogmus iz Turčije, ki je nato požel val odobravanja med svojimi prijatelji. Vsi so se spraševali, zakaj Facebook tudi takrat ni predlagal spremembe profilne fotografije v barvah turške ali libanonske zastave. "Lastnik Facebooka je dokazal, da so mu pomembna le zahodna življenja," je dodal njegov prijatelj Mohamed Hassan.

Funkcija namenjena za primer naravnih katastrof

Podpredsednik razvoja Facebooka Alex Schultz je na številne kritike odgovoril s pojasnilom, da so se funkcije prvič domislili med potresi leta 2011 na Japonskem in jo od takrat nenehno razvijajo. Namenjena naj bi bila sicer primerom naravnih katastrof, a so jo zaradi povečane aktivnosti ob napadih v Parizu testno uporabili tudi tokrat. Njihov namen pa nikakor ni bil obravnavati ostalih teroristični dejanj kot manj pomembna. V prihodnosti pa naj bi funkcijo uporabili še v več primerih, saj so bili odzivi zelo pozitivni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.