Slovenija
340 ogledov

Facebook zaradi sovražnega govora blokiral Zmaga Jelinčiča

facebook Shutterstock
S prihodom beguncev in migrantov v Slovenijo je tudi v javnem prostoru začelo naraščati število nestrpnih in sovražnih izjav, tudi z namenom mobilizirati.

Kljub številnim opozorilom in pozivom k strpnosti pa je tako v Sloveniji kot tudi drugih evropskih državah na spletu vse več nestrpnih in sovražnih izjav do beguncev in migrantov. Spletne strani se z njimi soočajo na različne načine, v primeru Facebooka to pomeni tudi blokada uporabnikov. 

Facebook blokiral Jeliničiča

Včeraj so tako zaradi širjenja sovražnih vsebin blokirali tudi Facebook stran prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, je ta potožil na spletni strani SNS. Dodal je še, da za svojimi stališči trdno stoji in apelira na slovensko vlado, naj stori vse, da se z migrantsko krizo ne bo povečevala še naša dolžniška kriza. Jelinčič pa ob tem vseeno ocenjuje, da so "očitno šle nekaterim njegove objave o migrantih v nos".

Njegov spletni profil na Facebooku je sicer trenutno dostopen, zadnja objava pa je v sredo zjutraj. 

Zaklenjen zaradi veliko prijav

"Profil je blokiran, ničesar ne moremo objaviti ali naložiti nanj. Do tega je prišlo zaradi tega, ker so njegovi "prijatelji" prijavili sovražni govor. Ker je bilo toliko prijav, je Facebook profil zaklenil. Zdaj poteka postopek preverjanja, poslati je bilo treba mejl in kopijo osebne. V štirih do petih dneh naj bi se odločili, ali bodo profil odklenili ali zaklenili za zmeraj," je pojasnil glavni tajnik SNS Matjaž Engel.

Na Jelinčičeve objave in tudi izjave več drugih politikov pa so pred tem opozarjali tudi v Svetu za odziv na sovražni govor, kjer so zapisali, da "Jelinčič prihod beguncev populistično zlorablja za razširjanje predsodkov in nestrpnosti ter mobiliziranje politične podpore".

Za sovražni govor predviden tudi zapor

Za javno vzpodbujanje sovraštva in nestrpnosti je sicer predvidena tudi zaporna kazen do dveh let, a je zaradi precej ozke definicije sovražnega govora - izkazani morajo biti indici, da se bo kaznivo dejanje tudi v resnici izvršilo - je obsodb le malo.

Policija je sicer potrdila, da je v času begunske krize prejela že več prijav sovražnega govora, a jih še preučujejo. Z njimi pa naj bi v nadaljevanju seznanili tudi okrožno državno tožilstvo.

Med prijavami, ki jih je policija prejela, sta doslej odmevala predvsem tvit sestre poslanke Eve Irgl, Lejle Irgl, ki bi v Slovenijo spustila le migrante s krstnim listom. Dopolnil jo je Sebastjan Erlah, ki je bil vidni član stranke SDS. Irglova je med tem svoj profil na Twitterju zaprla, Erlaha pa so izključili iz stranke.

Policija: Ukrepati bi morali tudi drugi

Ob tem Drago Menegalija iz Generalne policijske uprav pojasnjuje, da je sovražni govor družbeni pojav, ki presega meje kaznivega dejanja. Zato ni nujno, da vsaka zaznana oblika sovražnega govora, razširjanja predsodkov ali diskriminacije (že) izpolnjuje pogoje za kazenski postopek.

Sovražni govor gre tako za širše družbeno področje. Mengalija pa izpostavlja, da policija ni edina, ki bi morala ukrepati: "Zato bi bilo treba tovrstna vprašanja nasloviti tudi na druge na nacionalni ravni pristojne deležnike, druge  organe, ki lahko predlagajo umik spornih vsebin, zasebnemu sektorju, ki omogočajo objavo takšnih vsebin, izpostaviti odgovornost administratorjev in upraviteljev spletnih strani."

Komentarjev 39
  • Ferluci 10:52 16.november 2015.

    Levaki iščejo kup izgovorov, njihov prag tolerance je zelo spremenljiv. Skratka, njim in njihovim pristašem je marsikaj dovoljeno, ostalim drugače mislečim pač manj. Znano je, da je Češka javno objavila, da bo sprejela le begunce katoliške veroizpovedi.

  • Milan Novak 08:43 16.november 2015.

    Rdeči fašisti bodo storili vse da onemogočijo domoljube !!!

  • Filipka 00:41 16.november 2015.

    Plemeniti bi moral imeli blokiran račun že nekaj let.