Slovenija
8950 ogledov

Fafangla ocenili z enico, razburjen tudi Janša

Mario Fafangel Vlada RS
Strokovni direktor NIJZ Fafanglovo delo med koronavirusom ocenil z najnižjo možno oceno.

Mario Fafangel, ki je do februarja letos vodil Posvetovalno skupino za spremljanje koronavirusa, je na družbenem omrežju X razkril, da je strokovni direktor NIJZ Ivan Eržen njegovo delo v času vodenja Centra in posvetovalne skupine covid-19 ocenil z najnižjo oceno. "Očitno sem nekaj delal prav," je ob tem zapisal Fafangel. 

Na NIJZ smo poslali novinarska vprašanja, kakšna je utemeljitev te ocene. Odgovore bodo posredovali v začetku prihodnjega tedna, so sporočili.

Fafangelova skupina se je srečala na 21 sejah ter pripravila 28 mnenj in dva osrednja dokumenta. Vmes so vseskozi potekali neformalna komunikacija in usklajevanja. Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa je nehala delovati februarja letos, ko so ocenili, da je covid-19 postal obvladljiv,

Fafangel je takrat zapustil tudi mesto predstojnika Centra za nalezljive bolezni ter postal vodja novega oddelka za raziskave in razvoj na področju nalezljivih bolezni na NIJZ.

Prva vodja strokovne skupine za covid-19 je bila v času vlade Janeza Janše infektologinja Bojana Beović. Leto dni kasneje je skupino prevzela Mateja Logar, prav tako specialistka infektologije na ljubljanski infekcijski kliniki. 

Fafangel je bil v strokovno skupino imenovan dvakrat, vendar je zaradi nestrinjanja z ukrepi, ki so bili v nasprotju z dognanji epidemiološke stroke, dvakrat tudi izstopil. Junija 2022 je Golobova vlada na mesto vodje posvetovalne skupine imenovala Fafangla, ki je bil od leta 2020 predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ.

Na objavo Fafangela se je odzval nekdanji predsednik vlade Janez Janša. "Lahko samo molimo, da ob tej “kihajmo v rokav” stroki, ki je spet “osvobodila” NIJZ,  naše ljube Slovenije ne zadene nov val COVID19 ali nova pandemija," je zapisal Janez Janša. 

Na objavo se je odzval tudi Leon Cizelj, znanstvenik iz Instituta Jožef Stefan. "To je predzadnja faza projekta: kaznovanje zaslužnih. Sledilo ji bo še nagrajevanje neudeleženih. Mario, v mojih očeh si deloval odlično. Najlepša hvala za vse in vse dobro v prihodnje!" je zapisal. 

 

Komentarjev 20
 • Pierre 14:30 23.september 2023.

  Da nas ne zadene spet Janševa ''strokovna komisija za korono''

 • Avatar stoychi
  stoychi 08:30 23.september 2023.

  Med drugo svetovno vojno smo imeli enega dr mengeleja, danes jih imamo pri nas in v svetu več kot milijon. Pri nas in po svetu je po k.cepljenjih smrtnost narasla za 50%. Veliko ljudi je prezgodaj odšlo v onostranstvo. Ker ...prikaži več pregovor vse se plača, vse se vrača še vedno drži raznim fafan gelom, krekom, jajotom itd v onostranstvu zares ne bo lahko.

 • rd2dmk2 19:49 22.september 2023.

  ok. najprej eno razmišljanje. torej telo se na okužbo odzove z obrambo in ta obramba je povišanje temperature. in v današnjem sodbnem svetu se ta mehanizem hoče zatret z uporabo nekih lekadolov in idejo da če simptomi gripe izginejo tudi ...prikaži več gripa izgine. in to tako da temperaturo takoj zbijemoin ne damo telesu možnosti da udari nazaj z vso silo. in pride c-19 in gremo domov ležat in v bolnico ležat in imamo 100 % bolniško. prej pa.. na šiht z lekadolom. ma. mi nekaj ne štima.