Slovenija
3252 ogledov

Fajon napovedala preusmeritev zunanje politike

Tanja Fajon Flickr
Prvi posvet slovenske diplomacije, odkar Mladiko vodi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Globalni trendi v mednarodni skupnosti ne rišejo optimistične slike prihodnosti, je danes na posvetu slovenskih diplomatov na Brdu pri Kranju dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Po njeni ocena mora Slovenija kljub omejitvam razmišljati tudi o globalnih vprašanjih, še zlasti v luči kandidature za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v obdobju 2024-2025.

"Globalni trendi ne rišejo optimistične slike prihodnosti. Bolj pripovedujejo zgodbo o vse večji razdrobljenosti in delitvah na svetovnem prizorišču," je zbranim diplomatom dejala Fajon, ki je Ukrajino označila za osrednji varnostno-politični izziv.

Poudarila je, da mora slovenska diplomacija kljub majhnosti delovati globalno. "V zunanji politiki moramo kljub nekaterim omejitvam, kot je recimo naša šibka diplomatska prisotnost zunaj Evrope in ključnih svetovnih prestolnic, razmišljati tudi o globalnih vprašanjih. Imeti moramo širšo sliko, v katero umeščamo regionalna vprašanja in izzive Slovenije," je dejala.

Kandidaturo za članstvo v Varnostnem svetu ZN v letih 2024 in 2025 je označila za "prvo prioriteto v prihajajočih mesecih ter skupen nacionalni projekt".

Nove globalne okoliščine zahtevajo posodobitev zunanjepolitične strategije

Po lanskih parlamentarnih volitvah so zunanjo politiko zaznamovala predvsem napoved odmika od višegrajske usmeritve in vrnitve k jedrni Evropi, nadaljnja podpora Ukrajini v boju proti ruski agresiji ter uspešna prizadevanja za podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU BiH. Slovenska diplomacija je v zadnjem času zelo dejavna prav na Zahodnem Balkanu.

Ministrica je napovedala posodabljanje strateških dokumentov zunanjega ministrstva, ki morajo po njenih besedah "odsevati našo oceno mednarodne situacije in slovenske zunanjepolitične prioritete".

Na ministrstvu so tako v preteklih mesecih že pripravili novo zunanjepolitično strategijo, ki jo bodo predstavili na posvetu, izboljšali naj bi tudi zakon o zunanjih zadevah.

Vodje slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev bo danes nagovoril tudi premier Robert Golob, v četrtek pa še predsednici države in državnega zbora, Nataša Pirc Musar in Urška Klakočar Zupančič. Častni gost posveta je španski minister za zunanje in evropske zadeve Jose Manuel Albares Bueno, s katerim bo zunanja ministrica v četrtek ločeno opravila dvostranske pogovore.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • mirror 21:33 25.januar 2023.

    Jedrni Evropi je vseeno kakšna bo usmeritev Slovenije. Že po glasovanju naših levih poslancev v evropskem parlamentu vedo, kam sodimo.

  • mirror 20:48 25.januar 2023.

    V tujih medijih že objavljajo udarno novico o vrnitvi Slovenije v matično jedrno Evropo.

  • Idioti 15:59 25.januar 2023.

    Za začetek , bi ga lahko nehal srati proti Rusiji , da Rusija ne bi srala po Sloveniji ! To bi bil največji uspeh dosedanjih vlad 2 leti nazaj !