Slovenija
16 ogledov

Fakulteta zabetonirana

Temeljni kamen za medicinsko fakulteto Nino Verdnik
39 milijonov. Izvajalca tik pred zdajci dobila bančno garancijo. Prvi študentje medicinske fakultete čez dve leti.

Maribor. “Bančno garancijo smo pridobili. Begradu jo je dala Nova Ljubljanska banka (NLB),” je po položitvi temeljnega kamna za novo medicinsko fakulteto (MF) za Žurnal24 pojasnil Peter Kosi, direktor gradbenega podjetja Granit. Gradbeni dvojček Granit in Begrad je nedavno podpisal pogodbo za izvedbo del na 39 milijonov evrov vredni MF, manjkala pa jim je še bančna garancija, ki bi jo morali oddati do 29. junija. “Sicer je še nismo predali investitorju,” je dodal Kosi.

Previdnost zaradi bomb
Dela se bodo na gradbišču začela danes, omenjena gradbinca pa naj bi že intenzivno iskala partnerje, ki bi pomagali v 20 mesecih dokončati zahteven gradbeni projekt. Med najresnejšimi se omenja mariborski Konstruktor.

Delavci bodo morali biti na terenu, kjer bo stala nova fakulteta, previdni, saj so pristojne službe gradbince opozorile na morebitne ostanke letalskih bomb iz druge svetovne vojne, med njimi naj bi bile celo 
poltonske.

Nadziral jih bo odbor
Danijel Rebolj, rektor mariborske univerze, pa je poudaril, da bodo ustanovili gradbeni odbor, ki bo nadziral transparentnost gradnje. Prve študente naj bi v novih prostorih pričakovali v študijskem letu 
2013/14.

"Nacionalni interes"
Več zdravnikov. “Gradnja fakultete je nacionalni interes Slovenije. Nimamo dovolj zdravnikov, potrebujemo boljše izobraževanje in razvoj našega zdravstvenega sistema,” je ob položitvi temeljnega kamna dejal predsednik Danilo Türk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.