Slovenija
56 ogledov

Falcon pripeljal protistrup za moškega, ki ga je ugriznila kača

slovenija 16.10.09, falcon, vladno letalo, brnik, foto: bostjan tacol Boštjan Tacol
37-letnega Gorenjca je včeraj popoldne ugriznila strupena kača klopotača. S helikopterjem so ga prepeljali v klinični center. Protistrup zanj so pripeljali iz Avstrije.

Moškega iz Brezja pri Tržiču je včeraj ugriznila strupena mehiška klopotača. Gre za enega izmed plazilcev, ki jih moški skupaj s kolegom goji v centru za plazilce. Kača ga je ugriznila med čiščenjem terarija.

Moškega so na zahtevo zdravnika nujne medicinske pomoči v Tržiču s helikopterjem prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer pa niso imeli protistrupa za takšno vrsto plazilcev. Protistrup so danes pripadniki Slovenske vojske s falconom pripeljali v Ljubljano. Po naših podatkih je zdravstveno stanje ljubitelja kač stabilno. 

 

Tudi s helikopterjem rešujejo življenja

Dežurna helikopterska posadka Slovenske vojske, ki je s helikopterjem Bell 412 na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v 15-minutni pripravljenosti, je prejšnji konec tedna posredovala 11-krat.

V petek, 3. julija, je helikopter Slovenske vojske dopoldan poskrbel za medbolnišnični prevoz iz Ivančne Gorice v Ljubljano, popoldan pa je sodeloval pri reševanju planinca na območju Zelenice.

V soboto, 4. julija, je dežurna helikopterska posadka poletela 4-krat na pomoč v gore nad območje Zelenice, Triglava, Cmera in Sedmih jezer, ter poskrbela za prevoz ponesrečenca iz območja Vršiča  v Splošno bolnišnico Jesenice.

V nedeljo, 5. julija, je posadka dežurnega helikopterja prav tako 4-krat sodelovala pri reševanju v gorah na območju  Triglava, Prisojnika, Kobarida in Velikega Draškega vrha.

Tako so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske letos v reševalnih akcijah posredovale 70-krat, od tega so 48-krat posredovale pri reševanju v gorah, 22-krat pa so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Pri tem so pripeljale 78 poškodovanih ali obolelih in naletele 87 ur.
 
Poleg reševanja v gorah in težko dostopnih predelih dežurna posadka izvaja tudi nujne helikopterske prevoze v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je prav hitrost pri reševanju največkrat ključna za ohranitev najpomembnejšega – človeškega življenja.

Komentarjev 12
  • Phonak 00:32 11.julij 2015.

    Čist si pameten... ko pa se s helikopterji dnevno rešuje ponesrečence v naših planinah, je pa vse super in prav, tam pa nihče ne jamra zakaj lezejo v gore..? in ko boš ti potreboval nujno pomoč, ali bo tedaj kaj ...prikaži več govora o denarju in ceni tvojega reševanja?

  • dragec 06:34 10.julij 2015.

    Ni on kriv, kriv je kjer je gorenc

  • mirac 21:50 09.julij 2015.

    Res želim, da mu za vse to na koncu izstavijo račun. Pa je to normalno imeti doma takšnega hišnega ljubljenčka? Daj da si opomore, potem pa naj plača vse nastale stroške, ne pa da bomo vsi davkoplačevalci plačevali njegove neumnosti. ...prikaži več Imeti doma tako strupeno kačo ... to ni normalno....