Slovenija
2 ogledov

"Fantje delajo v smrtno nevarnih situacijah"

blanca resevanje bobo Žurnal24 main
O poteku iskalne akcije štirih moških, ki so se ponesrečili v četrtkovem spustu po Savi, smo se pogovarjali s članom regijskega štaba Civilne zaščite za Posavje Stanetom Preskarjem.
Kako poteka iskanje še zadnjega ponesrečenca, ki ga še pogrešajo po četrtkovi tragični nesreči na reki Savi?
Iskanje bo potekalo pod vodo in nad vodo in zdaj delamo na več segmentih. Prvi je ta na Blanci, na jezu centrale, kjer še zmeraj z gradbenimi deli preusmerjamo pretok. Potem v drugem delu bomo s hidravliko spremenili sam pretok vode, zaprli zapornice, en del odprli in spet naredili pregled tega prostora, ki smo ga pregledali, in pa enega dela, ki ga zaradi struge same nismo mogli pregledati. Potem bomo še enkrat podvodno pregledali del terena nižje od preliva in jez pri Nuklearni elektrarni Krško, nadvodno oba bregova reke Save in z raftarji strugo od preliva do Tovarne celuloze Krško, s kajaki pa od krške nuklearke do tovarne celuloze in od krške nuklearke do Hrvaške. Pri iskanju bo pomagal tudi helikopter.

Zakaj je iskanje ponesrečencev tako nevarno?
Nevarno je zaradi vrtincev in predmetov, ki se nahajajo v bazenih pod samo elektrarno. Čez zapornice gre veliko različnega materiala, poleg tega je v gradbenih jamah nametanega veliko betona, jekla. In to povzroča vidljivosti nič, zato mora potapljač dobesedno tipati. Vmes pa v potapljača nenehno udarja voda, zaradi česar se je eden že poškodoval. Poškodba sicer ni bila velika, a vendarle je bil poškodovan. Fantje delajo v smrtno nevarnih situacijah, pa kljub temu delajo tu že tretji dan.

Kolikšna je verjetnost, da je kakšno truplo že na Hrvaškem?
Naredili smo simulacijo časa, glede na to, da smo na začetku po uri in pol iskanja našli truplo šest kilometrov nižje. Obstaja teoretična možnost, da je kakšno truplo na Hrvaškem, zato te možnosti ne smemo izključiti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.