Slovenija
24 ogledov

Fantomski kandidat DeSUS-a

Erjavec ni želel razkriti imena kandidata. Žurnal24 main
Koalicijske stranke imena kandidata za naslednika ministrice Zlate Ploštajner niso razkrili. Neuradno naj bi šlo za Henrika Gjerkeša.

Po sestanku se je koalicija zavila v molk. Karl Erjavec je povedal, da je kandidat član DeSUS-a, je njegovih let in doktor znanosti. Poudaril je, da gre za strokovnjaka, ki deluje v znanstveni sferi in mu politična funkcija nič ne pomeni.

 

Neuradno: Henrik Gjerkeš

Po neuradnih informacijah naj bi bil kandidat za novega ministra Henrik Gjerkeš, doktor strojništva. Je sin podpredsednice DeSUS-a  Marije Gjerkeš.

''Počakajmo, ali bo kandidat zadoščal predsedniku vlade,'' je dejal Erjavec. Fantomski kandidat in premier Borut Pahor naj bi se sestala v prihodnjih dneh. Erjavec je povedal še, da kandidat prihaja iz Vzhodne Slovenije. Na izrecno vprašanje, ali se je v DeSUS včlanil Marjan Senjur, ki se je večkrat omenjal kot možni kandidat, pa je Erjavec dejal, da po njegovem vedenju ne.

Se je šel predstavit vladni ekipi?
Andrej Horvat, ki smo ga ujeli na poti od Gregorčičeve proti vladi, kjer je potekal sestanek, je dejal, da je pripravljen prevzeti resor. Kandidat za to področje je bil že lani, ko se je vladna ekipa sestavljala.

Tri tedne iskal kandidate
Karl Erjavec
je pojasnil, da so znotraj stranke kandidate začeli iskati že pred približno tremi tedni, potem ko mu je ministrica Zlata Ploštajner omenila, da razmišlja o odstopu. O imenih predsednik DeSUS-a ni mogel govoriti, saj sta se s premierjem Borutom Pahorjem dogovorila, da se imena najprej uskladijo tudi z njim.

Koalicija se o novem kandidatu za vodenje službe vlade za lokalno samoupravo pogovarja danes. Karl Erjavec, prvak DeSUS-a, ki mu po koalicijskem ključu resor pripada, govori o treh kandidatih in izpostavi enega. Prekmurci stavijo na Bernarda Gorška, vršilca dolžnosti direktorja Krajinskega parka Goričko, nekdaj tesnega sodelavca ministrice v odhodu Zlate Ploštajner; Erjavec se je včeraj z njim tudi srečal.

Drugi resen kandidat ostaja Andrej Horvat, novi državni sekretar premierja Boruta Pahorja. A bo bržkone potrebna menjava resorjev med SD in DeSUS. V igri bi sicer lahko bili tudi Danilo Krapec, Anton Balažek in Marjan Senjur.

Funkcija ministru, ki je odstopil s položaja, sicer v skladu s poslovnikom državnega zbora preneha takrat, ko se z odstopom seznani državni zbor. Predsednik vlade pa mora novega ministra državnemu zboru (DZ) predlagati v desetih dneh po prenehanju funkcije, lahko pa DZ tudi obvesti, da jo bo opravljal sam ali jo bo začasno poveril drugemu ministru. Ko je predlog vložen, se mora kandidat najpozneje v sedmih dneh predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, nato pa o njegovem imenovanju odloča državni zbor.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.