Slovenija
4465 ogledov

Prvi otrok se je rodil že minuto čez polnoč

Novorojenček Profimedias
Prvi otrok letos se je rodil že minuto čez polnoč.

"V porodnišnici Ljubljana so se v letu 2018 (do 6. ure zjutraj) rodili štirje otroci, dva dečka in dve deklici. Prvi deček je privekal na svet ob minuto po polnoči, nato se je ob 00:11 rodila prva deklica. Sicer smo imeli na silvestrovo 14 porodov, od tega pet dečkov in devet deklic. V letu 2017 smo imeli v ljubljanski Porodnišnici skupaj 5928 porodov, od tega kar 173 parov dvojčkov, enkrat pa so se nam rodili tudi trojčki," je povedal Uroš Višić, dipl. zdravstvenik s KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

Dva pripeljali zaradi alkohola in dva zaradi poškodb zaradi pirotehnike

Na Internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana je bilo v preteklih 24 urah obravnavanih 55 bolnikov, od tega v noči z 31. 12. 2017 na 1. 1. 2018, 26 bolnikov. To noč je bilo veliko CT preiskav, pripeljana sta bila dva alkoholna opoja, en bolnik pa je bil zaradi življenjske ogroženosti premeščen v enoto za intenzivno medicino. Po besedah Matjaža Marinča, dipl. zdravstvenika, ostalih posebnosti na Internistični prvi pomoči Interne klinike UKC Ljubljana ni bilo.

V Urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC Ljubljana so v 24 urah (od 7. ure 31. 12. 2017 do 7. ure 1. 1. 2018) pregledali in oskrbeli 153 poškodovancev. Od tega jih je bilo 21 hospitaliziranih. Obravnavali so 13 težkih poškodb (čez dan), ponoči tri, ter 72 lažjih poškodb čez dan in ponoči 44. 17 pacientov so oskrbeli v mavčarni. Obravnavali so tudi dva pacienta, poškodovana s pirotehničnimi sredstvi, štiri poškodovane v pretepu, enega z vbodno rano ter tri poškodovane v prometni nesreči.

Bolj mirno kot lani

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana je po besedah dežurne zdravnice mag. Tadeje Kotar noč z 31. 12. 2017 na 1. 1. 2018 potekala mirno. V urgentni ambulanti je bilo pregledanih 13 bolnikov, kar je manj kot lani. Trije bolniki so bili sprejeti na kliniko. Povečanega števila obolelih zaradi respiratornih okužb niso zaznali.

V Službi za urgentno nevrologijo Nevrološke klinike sta dežurna zdravnika specializant nevrologije Primož Žužek, dr. med., in specialistka nevrologije Anita Resman Gašperšič, dr. med., skupaj z drugim osebjem v zadnjih 24 urah oskrbela 20 nujno napotenih pacientov, od katerih sta dva potrebovala nadaljnje zdravljenje na Nevrološki kliniki. "Število obravnav je bilo manjše od dnevnega povprečja, ki znaša 31," je še povedal Igor Rigler, dr. med., vodja Službe za urgentno nevrologijo Nevrološke klinike UKC Ljubljana.

54 intervencij z rešilcem

"Dispečerska služba Reševalne postaje UKC Ljubljana je od 19. ure 31. 12. 2017 do 7. ure 1. 1. 2018 obravnavala 54 intervencij. Reševalna vozila Reševalne postaje UKC Ljubljana so opravila 26 intervencij, v dveh primerih je intervencijo opravilo urgentno vozilo z zdravnikom, 28 intervencij pa so opravili drugi izvajalci. Opravljeno je bilo tudi 13 posvetov po telefonu. V to število niso vključene intervencije, ki so jih opravile službe, ki so zagotavljale zdravstveno varstvo na prireditvah," je sporočil Tahi Globačnik, vodja izmene Reševalne postaje UKC Ljubljana.

Fotografija je simbolna. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.