Slovenija
20 ogledov

Farmacevti naj bi si razdelili trg

Varuh konkurence Jani Soršak naj bi preiskavo že zaključil, sledi povzetek relev Žurnal24 main
Urad za varstvo konkurence (UVK) je proti petim podjetjem, ki se ukvarjajo s prodajo zdravil, uvedel postopek ugotavljanja kršitev konkurenčne zakonodaje.

Po poročanju Dnevnika naj bi se največji slovenski trgovci z zdravili, med njimi Kemofarmacija, Salus in Farmadent, dogovarjali pri oddajanju ponudb v postopkih javnega naročanja in si tako "razdelili trg zdravil za uporabo v humani medicini na debelo". UVK naj bi preiskavo že opravil, trgovcem z zdravili pa v primeru ugotovljene kršitve grozi globa do višine 10 odstotkov letnega prometa.

Omenjena podjetja vključno z Gopharmom, ki je v lasti Farmadenta, in Nensi, ki predstavlja bazo podatkov zdravil, naj bi kršila prepoved omejevalnih sporazumov po slovenski in evropski zakonodaji. Varuh konkurence Jani Soršak je postopek zoper trgovce z zdravili uvedel julija letos, preiskava pa naj bi pokazala, da si trgovci posle z lekarnami delijo glede na tržne deleže.

V Sloveniji naj bi bil samo trg lekarn vreden od 550 do 600 milijonov evrov, polovico omenjenega zneska naj bi dodatno odpadlo še na bolnišnice. Varuh konkurence naj bi ugotovil, da so omenjena podjetja usklajeno ravnala pri pripravi in oddajanju ponudb in pri pogajanjih oziroma sklepanju pogodb ter si izmenjavala občutljive informacije, ki se nanašajo na cene in na druge poslovne pogoje na trgu prodaje zdravil za uporabo v humani medicini na debelo, zlasti z dogovarjanjem pri oddajanju ponudb v postopkih javnega naročanja v RS, še piše Dnevnik.

Podjetja si tako posledično na javnih razpisih niso konkurirala, določala so prodajne cene in druge pogoje za prodajo zdravil, konkurenca pa ni več obstajala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.