Slovenija
29 ogledov

Farmacevtov je premalo

(Foto: arhiv Zurnal24) Žurnal24 main
Danes je dan slovenskih lekarn. Farmacevti priporočajo čim boljše poznavanje svojih zdravil. Opozarjajo tudi na kadrovsko podhranjenost, zaradi katere jim zmanjkuje časa za svetovanje.

Farmacevti ob dnevu slovenskih lekarn opozarjajo, da je ozaveščanje o pravilni rabe zdravil včasih celo bolj koristno kot pa raba kakšnega dodatnega zdravila. Letošnji dan je posvečen skrbi za starostnike. Ob tej priložnosti je na posebnem posvetu predsednica sekcije farmacevtov javnih lekarn Nina Pisk dejala, da več raziskav opozarja na slabo svetovanje starostnikom pri zdravljenju in preveliko porabo zdravil, vendar predvsem z vidika s tem povezanimi stroški.

Nezaželenih učinkov ne poznamo
Raziskava, ki so jo pred kratkim izvedli v lekarnah med starostniki, je pokazala, da ti dokaj dobro poznajo svoja zdravila in režim jemanja, slabše pa poznajo neželene učinke zdravil in njihovo medsebojno učinkovanje. Zato so tudi sami bolniki izrazili željo, da bi jih lekarniški farmacevti glede tega bolj informirali.

Premalo jih je

V. d. predsednice Lekarniške zbornice Slovenije Monika Sonc pa je opozorila, da je glavna kronična bolezen lekarniških farmacevtov podobna kot pri zdravnikih, to je velika kadrovska podhranjenost. "Seveda že danes lekarniški farmacevti  veliko pozornosti posvečamo ozaveščanju javnosti o odgovornem zdravljenju z zdravili, pregledujemo terapije bolnikov pri izdaji zdravil, in tako naprej. Ampak ker nas je premalo, to večinoma izvajamo pri bolnikih, ki jemljejo več zdravil hkrati, želeli pa bi to uvesti kot standard pri vseh bolnikih," pravi Sončeva.

Dvakrat več receptov kot v Avstriji
Slovenski magister farmacije na leto izda 25.000 zdravil na recept, kar je več kot dvakrat toliko, kot jih izdajo v AVstriji. Zato preprosto zmanjka časa za kaj več kot izdajanje zdravil in svetovanje glede njihove rabe, še poudarja Sončeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.