Slovenija
19 ogledov

“Fašizmi niso preteklost”

V družabnih kotičkih brez meja so se predstavile skupine, ki so v javnem govoru Žurnal24 main
Dan antifašizmov. Zaradi možnih izgredov niso povečali števila varnostnikov.

“Zagovarjamo enakopravnost ter svobodo govora, tu ni prostora za nasilje in diskriminacijo,” je povedala Sabina Kranjec, tiskovna predstavnica fakultete za družbene vede (FDV). V torek so na FDV pripravili dan antifašizmov s predavanji na temo kritike glasnega in tihega fašizma, v družabnih kotičkih brez meja pa so se obiskovalcem predstavili Kralji ulice, Afriški center pa tudi balkanski, GLBT, anarhistični in avtonomni kotiček.

Še podobni dogodki
Program. Udeležencem prireditve so med drugim predavali Erik Valenčič, Andrej Kurnik in Marta Gregorčič.
Načrt. Kot pravijo na FDV, bodo dnevu antifašizmov v prihodnosti sledili podobni dogodki.

Varnostnike so opozorili
Zaradi aprilskega napada na skupino študentov filozofske fakultete (po besedah študentov je šlo za skupino neonacistov), so na FDV varnostno službo obvestili o prireditvi in varnostnikom naročili, naj bodo pozorni, če bi morali ukrepati. “Glede na izkušnje smo jih opozorili, naj bodo v pripravljenosti, da pa bi delali paniko, to pa ne,” je razložila Kranjčeva.

Fašizmi niso v preteklosti
Prav zaradi omenjenega in temu podobnih dogodkov so se na FDV odločili za torkovo prireditev, saj fašizmi, kot pravijo, niso stvar preteklosti. “Dokaz za to niso le vedno pogostejši nasilni napadi in izjave nestrpnih skupin skrajnežev, ki terorizirajo drugače misleče, ampak tudi bolj subtilne oblike sovražnega govora in izključevalnih praks,” so povedali na FDV.

Dan antifašizmov so sklenili v tovarni Rog, kjer so nastopili Stekli psi, Badale in DJ Haris Pilton.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.