Slovenija
80 ogledov

FB kvizi in aplikacije so lahko nevarne

Mladi na internetu Profimedias
Varni na internetu pojasnjujejo, zakaj je nevarno sodelovati v zabavnih kvizih in aplikacijah na Facebooku.

"Odkrij, kaj si bil v prejšnjem življenju", "Kako visok je tvoj IQ" je nekaj vprašanj, s katerimi vas vabijo, da sodelujete v raznih kvizih in aplikacijah.

"Ste se ob tem sploh kdaj vprašali, kako širok dostop do vašega profila morate dovoliti aplikaciji, da se lahko greste takšne igrice?," vas sprašujejo pri varni na internetu. "Seznam prijateljev, e-mail, objave na časovnici, rojstni dan in celo slike! Ti podatki imajo v oglaševalskem svetu visoko ceno, še več so vredni v rokah kriminalcev."

Ne zanima jih vaša zabava

Ponavadi v strahu pred nezaželeno pošto skrivamo svoj e-mail, takoj zatem pa v zameno za malo zabave vse to podelimo na Facebooku. "Z mnogimi vašimi osebnimi podatki lahko ravno zaradi takšnih kvizov razpolaga kdorkoli," opozarjajo pri Varni na internetu. Takšni 'nategi' so na FB tako pogosti, zato so jih pri Varni na internetu uvrstili na šesto mesto med TOP 9.

Dodajajo, da tretjerazredne aplikacije niso ustvarjene zato, da zabavajo in kratkočasijo uporabnike, čeprav ravno njihova zabavna vsebina pritegne veliko število uporabnikov. "Vse te aplikacije dostopajo do veliko preveč vaših podatkov, kot bi jih za svoje delovanje nujno potrebovale," poudarjajo pri Varni na internetu. "Aplikacijo boste morali deliti dostop do vaših prijateljev, fotografij, preteklih objav, lokacije, podatkov o šolanju."

To je pravo vprašanje

Nam neznana oseba tako na lahek način pride do veliko uporabnih podatkov.

Ob tem poudarjajo, da vam nobena aplikacija ne more povedati, kdo "vohuni za vami" ali "kateri prijatelj je vaša duša dvojčica". "Preden aplikaciji dovolite, da dostopa do vaših podatkov, preberite drobni tekst in precenite – bi res nekomu dovolili podroben vpogled v svoje življenje za nekaj trenutkov zabave?," sprašujejo pri varni na internetu.

O preostalih osmih top prevarah lahko preberete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.