Slovenija
18 ogledov

FB ve, o kom sanjarite

Prek Openbooka si lahko statuse članov Facebooka ogledujete, tudi če v omrežje s Žurnal24 main
Facebook. O vaših bodočih razmerjih ve več kot vaši prijatelji. Kmalu omrežje, ki tega ne bo vedelo.

Splet. "Ljudje, ki stojijo za Facebookom (FB), lahko s 33-odstotno natančnostjo napovedo, s kom bo njihov uporabnik v bližnji prihodnosti začel romantično zvezo." To v prihajajoči knjigi o Facebooku piše David Kirkpatrick, poroča Allfacebook.com.

Do tega zaključka lahko pridejo na podlagi podatkov, kdo so vaši prijatelji in prijatelji vaših prijateljev ter čigave profile si ogledujete. Razpolagajo tudi s podatkom, kdo je na novo samski. Analizi tovrstnih vzorcev naj bi se po mnenju Kirkpatricka posvetil kar sam ustanovitelj in lastnik Facebooka Mark Zuckerberg.

Pozor, (ste) odprta knjiga
Zuckerberg pa ni edini, ki je dobro obveščen o razmišljanju uporabnikov Facebooka. Za ponazoritev, koliko podatkov njegovi uporabniki delijo z vsemi uporabniki spleta, so kritiki postavili spletno stran Youropenbook.org. Na njej lahko po ključnih besedah brskate med statusi uporabnikov, ki svojih objav niso omejili na prijatelje, ampak jih, lahko tudi nevede, delijo s svetom.

Za zasebnost v Diasporo

Kot protiutež Facebooku pa že nastaja socialno spletno omrežje Diaspora. Ta si je za svoj razvoj prek prostovoljnih prispevkov do danes zagotovila kar 145 tisoč evrov – za cilj so si avtorji sicer zadali le slabih devet tisoč evrov. Namen Diaspore je ustvariti omrežje, ki ne bo v lasti ene korporacije, ampak bodo podatki posameznikov shranjeni na različnih strežnikih. Razvijalci poleg tega obljubljajo tudi kodiranje komunikacije med uporabniki. Omrežje bo testno na voljo jeseni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.