Slovenija
28 ogledov

FB.com tudi v oblakih

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways brezžičnega interneta med poleti ne p Žiga Intihar
Adria Airways. V tujini je brezžični internet na letalu že skoraj ustaljena praksa, pri nas pa o tem sploh še ne razmišljajo.

“Adria ne razmišlja o uvedbi brezžičnega interneta, prav tako ne o omogočanju telefonskih pozivov potnikov, bodisi s stacionarnega sistema v letalu bodisi iz posameznega sedeža (sistemi Satcom/Inmarsat).” Tako iz Adrie Airways odgovarjajo na vprašanje, ali imajo v načrtu na letalih ponuditi brezžični internet.

V tujini, natančneje čez lužo, namreč brskanje po določenih spletnih straneh med poletom ponujajo že več let. Pred kratkim pa je zaokrožila vest, da lahko potniki pri sedmih letalskih družbah, AirTran Airways, Alaska Airlines, American Airlines, Delta, United Airlines, US Airways in Virgin America, februarja facebookajo kar brezplačno.

Prava letala imamo
“Omejitev je namestitev ustrezne opreme na letalo, ki omogoča navedene storitve,” pojasnjujejo pri Adrii. Pravijo, da je to pomembno zaradi “zahtev letalskih standardov, ki omogočajo vgradnjo ustrezno certificiranih sistemov na letalo, in ne nazadnje velikih stroškov nakupa ter vgradnje v letala”. Vgradnja pa naj bi bila mogoča pri srednje- in dolgoprogaških letalih airbus in boeing, medtem kot pri proizvajalcih regionalnih komercialnih letal, kot sta Embraer in Bombardier, to običajno naj ne bi bilo mogoče, povedo pri Adrii. Na vprašanje, ali Adriina letala omogočajo vgradnjo tovrstnih sistemov, pa odgovarjajo: “V letala družine A320 je to možno vgraditi, vendar tega namena nimamo.”

O varnosti brez dvomov
Pri največjem slovenskem letalcu pri nas poudarjajo, da pri vgradnji tovrstnih sistemov varnost sploh ni vprašanje: “V vsako komercialno letalo je mogoče vgraditi le sistem, ki je za vgradnjo ustrezno certificiran, ali s strani proizvajalca letala ali s strani pogodbene organizacije, ki pripravi ustrezno dokumentacijo za vgradnjo.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.