Slovenija
37 ogledov

FDV grozi nelikvidnost

razno 14.05.08 fakulteta za druzbene vede, univerza, tabla, napis, stavba FDV; f Saša Despot
Ljubljanski rektor Ivan Svetlik meni, da so ljubljanska in druge univerze zaradi neustreznega financiranja v kritični situaciji. FDV grozi nelikvidnost in odpuščanje.

Rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik je dejal, da ljubljanska in druge javne univerze zdaj izvajajo 20 odstotkov več študijskega programa, kot so ga na začetku bolonjske reforme, izvajajo ga s šest odstotkov manj zaposlenih in s samo okoli osem odstotkov več sredstvi.

"Za razvoj ne ostaja praktično nič več denarja, razen na posameznih segmentih, kjer so uspele nekatere članice ohraniti nekaj tržne dejavnosti," opozarja Svetlik in dodaja, da se od leta 2012 obseg sredstev za visoko šolstvo vsako leto zmanjšuje za določen odstotek. Vsako leto je tudi zahteva po zmanjšanju števila zaposlenih za en odstotek tako kot v javnem sektorju.

"Vmes smo dobili dodatno zahtevo po financiranju oz. izplačilu tretje četrtine poračuna odprave plačnih nesorazmerij, skupaj s študenti smo izgubili tudi sofinanciranje doktorskega študija. Šele letos smo začeli uvajati zadnje programe druge stopnje in zato se je zadeva še bolj zaostrila," je pojasnil Svetlik. Prepričan je, da je treba izhod iz krize iskati, tako kot v drugih evropskih državah, ravno v vlaganju v znanje, a pri nas se to, kot zatrjuje, očitno ni zgodilo.

Kakšno stanje bo na univerzi v letu 2015, po rektorjevih besedah nihče ne ve, saj zaenkrat na mizi nimajo ničesar razen ustnih obljub pristojnega ministrstva, da ne nameravajo še nadalje zniževati sredstev za visoko šolstvo.

FDV: Primorani bodo v krčenje programov

O težavah na fakulteti za družbene vede (FDV) je spregovoril dekan Bojko Bučar. "Temeljni problem je stalno zniževanje sredstev za pedagoško dejavnost. Od leta 2011 so se ta sredstva znižala na 40 odstotkov, kar pomeni, da na FDV ne moremo več izvajati pedagoškega procesa tako, kot je bil zamišljen," je opozoril Bučar.

Na FDV ugotavljajo, da imajo približno devet rednih profesorjev preveč in ker nimajo več kje privarčevati, se bo to po njegovih navedbah poznalo na številu zaposlenih oz. odpuščanju. Bučar upa, da se to ne bo zgodilo, ker bodo sprejeli vse mogoče ukrepe. Na FDV bolj računajo na "neke mehke prehode upokojevanja in podobne zadeve, s čimer bi uspeli sanirati to stanje".

Ob tem bodo morali krčiti tudi študijske programe, kar se bo poznalo na dosedanjem izvajanju pedagoškega procesa, je pojasnil Bučar, ki trdi, da se z zmanjševanjem sredstev ne more ohranjati kakovosti študija. Če se bo takšno stanje nadaljevalo, FDV grozi nelikvidnost, je še dodal Bučar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.