Slovenija
38 ogledov

FDV: Komisija ni mogla potrditi ali ovreči suma akademske nepoštenosti Karmen Erjavec

Karmen Erjavec mediaspeed
Komisija Fakultete za družbene vede (FDV), ki je obravnavala sum akademske nepoštenosti profesorice Karmen Erjavec, je sporočila, da suma ni mogla ne potrditi ne zavreči.

Z ljubljanske Fakultete za družbene vede so sporočili, da komisija, ki so jo sestavljali Vasja Vehovar, Maca Jogan in Valentin Bucik, ni mogla potrditi in tudi ne zavreči suma akademske nepoštenosti nekdanje profesorice na katedri za novinarstvo Karmen Erjavec.

Erjavčeva se tako kljub več povabilom naj ne bi odzvala na sodelovanje, komisija pa tako ni imela na razpolago potrebnih gradiv. "Kljub svojem strokovnem in temeljitem postopku zaradi pomanjkanja gradiv, ki bi jih lahko zagotovila le avtorica, komisija ni mogla potrditi ali ovreči suma akademske nepoštenosti," so danes v sporočilu za javnost navedli na FDV, kjer so se odločili, da bodo dopolnili etični kodeks.

Spremembe kodeksa: Raziskovalec naj bi hranil dokumentacijo vsaj pet let

S pravili in protokoli naj bi tako v naprej skušali preprečiti nepoštenost in vnaprej predvideti sankcije za morebitne primere nepoštenosti. V etični kodeks naj bi tako med drugim vključili tudi čas, ko mora raziskovalec hraniti vso dokumentacijo (vsaj pet let) in določili, da mora osumljeni član akademske skupnosti s komisijo sodelovati oziroma sankcionirati njegovo sodelovanje.

Poročilo komisije bo fakulteta poslala tudi Erjavčevi in jo prosila naj se do njega opredeli. O zadevi bodo obvestili tudi etično komisijo Univerze v Ljubljani in vse revije, kjer je objavljala Erjavčeva. Prav tako pa bodo od soizdajateljev znanstvenih revij zahtevali, da se preveri verodostojnost člankov, da do podobnih primerov ne bi več prišlo.

Komentarjev 6
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:27 29.september 2015.

    da se neki ne da*

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:26 29.september 2015.

    Pravjo da je ta faks lahek..kurnk. je lahk. Lahek je če ti ni problem odkrivat toplo vodo, če bi pa rad kej zanimivga pogruntal pa sprocesiral te bojo pa zaviral na vseh koncih. Prej ti namignejo da se neki ne ...prikaži več z pretiravanji o tem kaj vse je treba kot pa da bi ti namignil kako se kej naredi. V glavnm totaln fail od faksa. Tupijo svoje in to je to.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:26 29.september 2015.

    FDV je tak faks kjer ti tvoja raziskovanja ne priznajo zaradi premalo virov češ oh študent si..ja boš mogu pa kr za vse kar rečš ene "znanstvene " članke najdt al pa če greš za vsako prčkarijo anketar delat. Ker ...prikaži več takih seminarskih je tm goro. Kmečka logika ni dovolj, važno je da birorkatsko izpade ok. Če si študent pa če nisi ljubljenček profesorja pa če si mal bolj svobodomiselen se ti slabo piše. No druga zgodba je pa če si pri skledi oziroma če odkrivaš toplo vodo. To sprejmejo odprtih rok še posebej če njihove ljubljene kolege avtorje daš kot vire. Pretiravajo z obsedenostjo z viri. Ker kar sam pogruntaš pa je mal izven njihovih pričakovanj že ni dovolj strokovno. Pri seminarskih nalogah pričakujejo da 80% vsega izveš iz virov . Če slučajno 60% seminarske sam pogruntaš preko svojih razmišljanj je to avtomatsko narobe. Čeprav ne gre za postavljanje teorij ampak za postavljanje hipotez. Ampak ne štekajo. Enostavno te siljo v to da odkrivaš toplo vodo. Pravjo da je ta faks lahe