Slovenija
61 ogledov

FDV začel postopek odvzema profesorskega naziva Karmen Erjavec

Karmen Erjavec mediaspeed
Fakulteta za družbene vede je sprožila postopek odvzema naziva redne profesorice v primeru dr. Karmen Erjavec. Kot navaja Večer, so postopek začeli po sklepu senata Univerze v Ljubljani.

Po preiskavi suma akademske nepoštenosti pri nekdanji profesorici in predstojnici novinarske katedre Karmen Erjavec je ljubljanska Fakulteta za družbene vede zdaj sprožila postopek za odvzem naziva redne profesorice. Erjavčava je sicer po prvih sumih na akademsko nepoštenost s fakulteto podpisala sporazumno odpoved.

Odločali bodo trije poročevalci

Po informacijah Večera so postopek začel po odločitvi oziroma sklepu senata Univerze v Ljubljani, ki je FDV naložil, da izpelje vse potrebne nadaljnje procedure v najkrajšem možnem času. Fakulteta pa bo za pripravo ocene o odvzemu naziva imenovala tri poročevalce, ki morajo svoje mnenje pripraviti v največ treh mesecih. Po prejetju ocen poročevalcev bodo ugotovitve poslali habilitacijski komisiji ljubljanske univerze, ki bo nato odločala o predlogu za odvzem naziva.

Postopek za odvzem naziva se v skladu s statutom univerze začne zaradi neizpolnjevanja pogojev, določenih za izvolitev v naziv oziroma utemeljenega suma, da je kandidat v postopku za izvolitev v naziv navajal lažne podatke, ki so bistveno vplivali na njegovo izvolitev v naziv. Kot lažni podatki pa bi v primeru Erjavečeve lahko obveljala akademska nepoštenost v znanstvenih delih, v katerih naj bi bilo spornih več intervjujev, na katere se je Erjavčeva sklicevala.

O akademski nepoštenosti nekdanje profesorice je sicer že odločala fakultetna komisija, ki pa je navedla, da ni mogla potrditi in tudi ne zavreči suma akademske nepoštenosti, saj se Erjavčeva kljub več povabilom naj ne bi odzvala na sodelovanje, komisija pa tako ni imela na razpolago potrebnih gradiv. Poročilo komisije je fakulteta poslala tudi Erjavčevi in jo prosila naj se do njega opredeli.

Komentarjev 5
  • Merkava4 11:08 20.november 2015.

    Karmen - nam generaciji izrednih na obramboslovju si bila odlična profesorica in žal mi je da se je tako končalo....

  • matermila 07:47 20.november 2015.

    Akademska nepoštenost?Dajte napisat,kaj je storila,da bomo razumeli tudi neumni Slovenci.

  • Ferluci 10:08 19.november 2015.

    ..fakulteta za družbene vede ... ha ha, no ja. Nekoristna stvar, kakor koli jo gledaš.