Slovenija
30 ogledov

Februarja pošla sapa višjemu DDV

Infografika DDV Žurnal24 main
Lani vsak mesec pobrano povprečno 36 milijonov evrov več kot leto prej, letos skoraj pol manj.

Prvih pet mesecev po zvišanju stopenj DDV je država vsak mesec povprečno pobrala 36 milijonov evrov več DDV kot leto prej, letos pa je ta izkupiček po dveh mesecih skoraj pol manjši. Januarja je bilo DDV 31 milijonov evrov več kot januarja lani, februarja pa je bila razlika manj kot sedem milijonov. Na ministrstvu za finance kljub temu pričakujejo, da bodo do konca leta zaradi višjega DDV zbrali še 150 milijonov evrov več kot lani. Učinek višjega DDV pa je po ocenah ministrstva za finance "samo" dodatnih 21 milijonov evrov na mesec, Spomnimo, hkrati z zvišanjem DDV so začele veljati izjemno visoke kazni za neizdajanje in brisanje 
računov.

Kot so pojasnili na davčni upravi (Durs), so podjetja iz 29 dejavnosti, pri katerih so pričakovali največji učinek, plačala za dobrih 22 odstotkov več DDV, kar je približno od tri do štiri milijone evrov več na mesec. Samo gostinci so v celotni drugi polovici leta plačali pet milijonov evrov več DDV kot leto prej, kar je 28-odstotni skok.

Možno je, da bo učinek strožje zakonodaje zvodenel, "zlasti zato, ker nimamo davčnih blagajn, torej samodejnega nadzora. Če bi uvedli programske davčne blagajne, bi bil nadzor nad izdajanjem računov samodejen, ključne inšpekcijske resurse pa bi lahko uporabili za pregon sive ekonomije, kjer prodajalci storitev in izdelkov sploh ne izdajajo računov," je opozoril Goran Novković, svetovalec generalnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije.

Na ministrstvu za finance zakonodajo, ki bo razširila obveznost izdajanja računov z registrsko blagajno in s strani Dursa certificirane paragonske bloke, še pripravljajo.

Komentarjev 2
  • NeAnonimni 11:51 25.marec 2014.

    Dvigniti davek = pobrati več ampak prodati manj. Treba je najt neko ravnovesje med pobranim in prodanim, da se lahko več pobere, tako da se več proda. Več se proda, če je nižja cena. Nižja cena, če so nižji davki.

  • Pepe007 09:45 25.marec 2014.

    Če je zvodelo, pa spet dvignimo DDV... To dobro znamo.