Slovenija
88 ogledov

Februarja razpis za najem

Slovenija 19.12.2012 Ziga Andoljsek, novinarska konferenca Stanovanjskega sklada Saša Despot
Stanovanjski sklad. Kupil 154 novih stanovanj, na razpis tudi lastna.

Republiški stanovanjski sklad bo februarja objavil razpis za dolgoročni najem z možnostjo odkupa za slabih 400 stanovanj. Prednost bodo imele mlade družine z več otroki, mladi (po novem le stari do 27 let!) in tisti, ki prvič rešujejo stanovanjski problem.

Prek javnega poziva je sklad od 14 ponudnikov na 14 lokacijah kupil 154 stanovanj v skupni vrednosti 11 milijonov evrov. Na voljo je bilo skupaj 40 milijonov evrov sredstev, zato bo novo odpiranje ponudb marca in nato septembra.

V Ljubljani 20 stanovanj

V Ljubljani so kupili 20 stanovanj v soseski Savski breg, v Mariboru 35 v Betnavi, kupili pa so jih tudi v Cerknici, Postojni in Prekmurju. Manj ponudb je bilo na obali, v okolici Celja in na Gorenjskem. Cena stanovanj je bila od 800 do 1.540 evrov na kvadratni meter (v Ljubljani), povprečna cena kvadratnega metra pa 1.200 evrov.

"Glede na prvotne ponudbe smo cene znižali za okrog od 20 do 30 odstotkov," je povedal direktor sklada Žiga Andoljšek. Vsa kupljena stanovanja imajo lastniško parkirno mesto, nekatera tudi dve. Na razpisu za najem bo tudi 186 stanovanj v Borovnici (če bodo do takrat že vsa končana), 19 v Kopru in hiše v Pivki.

Sklad od najemnikov ne bo zahteval redne službe, ampak le šest najemnin varščine. Najemnine bodo od pet do devet evrov na kvadratni meter, pri čemer bi zgornja cena veljala za stanovanja, ki bi stala dva tisoč evrov za kvadratni meter, je napovedal Andoljšek.

Včeraj je predstavil tudi osnovna načela novega najemno-varčevalnega modela. Izračunali so namreč, da bo najemnina od 140 do 250 evrov nižja, kot bi bilo odplačevanje posojila za isto stanovanje. To razliko bo lahko najemnik privarčeval, kar pa ne bo obvezno. Za vsako leto najema bi dobil bonus in čez dvajset let bi lahko to ali kakšno drugo stanovanje odkupil po 30 ali 40 odstotkov nižji ceni. Andoljšek pravi, da bi moral tisti, ki bi varčeval po sto ali dvesto evrov na mesec (odvisno od vrednosti stanovanja) za stanovanje poleg privarčevanega doplačati le 20 odstotkov vrednosti ali od 10 do 15 tisoč evrov. Za takšen najemno-varčevalni model bo treba sicer spremeniti zakonodajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.