Slovenija
8 ogledov

Februarja več dolžnikov, večji tudi skupni dolg

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, kovanci, Evro, finance, foto: Bostjan Taco Boštjan Tacol
Davčni dolg je 25. februarja znašal 956,7 milijona evrov, kar je pet milijonov evrov več kot v predhodnem mesecu. V času od prejšnje javne objave je dolg poravnalo 934 zavezancev v skupni višini 4,2 milijona evrov.

Na najnovejšem, danes objavljenem seznamu davčne uprave (Durs) je 17.170 pravnih in fizičnih oseb, kar je 148 več kot na prejšnjem seznamu, objavljenem februarja. Od tega je 4.729 pravnih oseb s skupaj 587,8 milijona evrov davčnega dolga ter 12.441 fizičnih oseb, katerih skupni dolg znaša 368,9 milijona evrov.


Delež dolžnikov, ki so v insolvenčnih postopkih, je nekaj višji kot prejšnji mesec, to je 12-odstoten, njihov dolg v skupnem dolgu pa predstavlja 44 odstotkov vsega dolga.

Na vrhu stari rekorderji 

Na vrhu seznama med pravnimi osebami že vse od prve javne objave davčnih dolžnikov aprila lani ostaja ljubljansko podjetje Maxicom v stečaju, katerega dolg presega 20 milijonov evrov. Z dolgom v višini med 10 in 20 milijonov evrov sledita podjetji HTC Dva in Vegrad, obe prav tako v stečaju.

Dolg iz meseca v mesec večji 

Od prve objave seznama, torej od aprila lani, se je skupni dolg na mesečni ravni zmanjšal le dvakrat. Prvič takoj naslednji mesec po prvi objavi, to je maja, drugič pa novembra.

Skupni dolg pravnih in fizičnih oseb se je sicer v času od prve do tokratne objave povečal za 28,7 milijona evrov oziroma za tri odstotke.

Število dolžnikov se je medtem povečalo za 1.252 oziroma za skoraj osem odstotkov. Pri tem se je povečalo tako število dolžnih pravnih kot fizičnih oseb – pravnih za 5,6 odstotka, fizičnih pa za 8,7 odstotka.

Na Cursu dolg nižji

Skupni dolg do Carinske uprave RS (Curs) pa se je v času od februarske objave do tokratne zmanjšal, in sicer za 70.000 evrov na 18,8 milijona evrov, kar na Cursu pripisujejo zmanjšanju dolga dolžnikov, ki jih ni več na seznamu. Na seznamu je zdaj 66 pravnih in 41 fizičnih oseb oziroma skupaj 107 dolžnikov, kar so štirje več kot pred enim mesecem.

Med največjimi dolžniki carinske uprave sta med pravnimi osebami še vedno v vrhu seznama logistična in finančna družba Adriacommerce iz Kopra ter trgovska družba na debelo VLM iz Šempetra pri Gorici, ki dolgujeta med enim in deset milijoni evrov. Med fizičnimi osebami v istem razredu ostajata Jani Potokar in Robert Miheu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.