Slovenija
22058 ogledov

Fekalije v naši reki: več zastrupitev med taborniki in turisti

izpust fekalij
1/16
Anže Petkovšek Izpust fekalij v potok pri Savski cesti in naprej v Savo Bohinjko na Bledu.
Motna, smrdljiva voda, polno sanitarnih ostankov na grmovju. Ukrepa nihče.

Med bivanjem ob Savi Bohinjski pri Ribnem je imelo več tabornikov iz Topolščine prebavne težave in znake podobne virozi, predvidevajo, da so se zastrupili med kopanjem v reki. Poleg njih so imeli podobne težave še člani štirih različnih rodov, ki so taborili in se kopali na tem mestu. 

Okužili naj bi se tudi številni drugi kopalci, domačini in tuji turisti.

Taborniki so o onesnaženju obvestili Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), a ta nadaljnjih raziskav ni opravil. 

Dogodek preiskuje policija

Da je v okolici Bleda prišlo do izlivanja s fekalijami pomešane vode, so nam potrdili na Arsu. Vzeli so vzorce vode, postopek pa še ni končan. "Zadnjih rezultatov vzorčenja še nimamo in jih žal tudi ne bomo imeli še nekaj časa. Bi pa opozorili, da naš redni monitoring na merilnih mestih ne bo najbolje pokril opisane problematike," pojasnjujejo.

Na blejski policiji pa so potrdili, da so konec julija zaradi suma onesnaženja potokov in Save Bohinjke s fekalijami in drugimi odpadki iz kanalizacije uvedli postopek. 

Sto let star kanalizacijski sistem

Na Občini Bled krivdo zanikajo in zatrjujejo, da čistilna naprava, ki naj bi bila razlog za izlivanje fekalij, deluje brezhibno. “Kriv je 20-kilometrski mešani kanalizacijski sistem, skozi katerega tečejo meteorne, izvirske in fekalne vode,” pravijo na občini. Gre za vrsto kanalizacijskega sistema, ki so ga gradili pred sto leti. Pravijo tudi: “Težava tega sistema je v tem, da so vanj speljane čiste izvirske vode s konstantnim pretokom v taki količini, da presegajo zmožnost sistema in se zato mešane vode konstantno razbremenjujejo.”

Smrdljiva in motna voda

Na potoku Jezernica približno sto metrov pred izlivom v Savo Bohinjko smo tudi sami videli sramoten prizor ki ga vidite na sliki. Voda je motna, v njej in na vejah ob vodi ležijo sanitarni odpadki, ob vodi zelo zaudarja.

izpust fekalij | Avtor: Anže Petkovšek Izpust fekalij v potok pri Savski cesti in naprej v Savo Bohinjko na Bledu. Anže Petkovšek

izpust fekalij | Avtor: Anže Petkovšek Izpust fekalij v potok pri Savski cesti in naprej v Savo Bohinjko na Bledu. Anže Petkovšek

Več fotografij v galeriji

Občina Bled: Smo nemočni

"Lastnik izvirskih voda je Republika Slovenija, zato smo njene organe že večkrat seznanili s problematiko in željo, da bi čiste izvirske vode odklopili iz mešanega sistema in jih speljali v jezero," so povedali na občini. Že 15 let si želijo potok Ušivec speljati v jezero, česar država ne želi, jasnega razloga, zakaj pa nimajo. Občina pravi, da je pripravljena analizirati vodo in narediti vse potrebno, da bi se izvirska voda preusmerila.

Ministrstvo jasnega odgovora nima

Na ministrstvu za okolje in prostor ocenjujejo, da gre za prelivanje fekalne vode v drugo cev. “Naravne vode ni več toliko, da bi mešanje lahko zadržala in dovolj razredčila, ampak prevladuje fekalna voda, ki jo je zaradi turizma preveč," so povedali na ministrstvu. Pravijo tudi, da jasnega odgovora zakaj, prihaja do prelivanja, ne poznajo in težavo že dolgo raziskujejo.

Kopanje Analiza vode Popotnik Ne kopajte se na teh odsekih!