Slovenija
128 ogledov

Festival belega tartufa na Belvedurju

Vinko Šavle Dejan Kozlovič
Sezona lova na beli tartuf nekoliko zamuja. V zaledju slovenske Istre ne glede na to vabijo na že 5. Festival belega tartufa. Aktualna cena za kilogram cenjenega gomolja do 1.500 evrov.

"Naj vas podučim, tartufov se ne pobira, ampak se jih lovi. Tak izraz uporabljajo tako Hrvati kot Italijani. Z izšolanim psom se gre na lov za tartufi," nas poduči Vinko Šavle, predsednik Društva tartufarjev Slovenske Istre in lastnik blagovne znamke Istra tartufi. "Ne, tartufov se ne išče s prašiči, to je zgolj neka fama, ki se je ustvarila okrog tega. Je pa res, da so včasih v Franciji s prašiči iskali črne tartufe."

Beli istrski tartuf je najbolj cenjen v svetu. "Vsekakor gre za kulinarično posebnost, poleg tega pa je tudi znanstveno dokazano, da deluje kot afrodiziak," poudari Šavle in doda, da so tartufe poznali že stari Grki in Rimljani, v srednjem veku so jih uživali kralji in cesarji. "Tartuf vsekakor ni od včeraj, čeprav v Sloveniji o njem govorimo komaj zadnjih 10, 15 let."

Aktualne cene: od 700 do 1.500 evrov za kilogram. "Vendar kosilo za štiri osebe lahko naredite s koščkom tartufa, za katerega odštejete od 10 do 15 evrov," pravi Šavle, ki doda, da Slovenci s tartufom še nismo dobro seznanjeni. "Tako preko društva, kot preko našega podjetja, se zadnja leta trudimo za promocijo tartufa, vendar Slovenci smo glede tega še precejšnji laiki. Škoda. Tartuf je zelo cenjen, v moderni kuhinji z njim lahko pripravljamo vse, od juhe do sladic."

Sezona tartufov v Istri zaradi letošnjega zmešanega vremena sicer nekoliko zamuja; običajno se začenja že sredi septembra. Ne glede na to v vasi Belvedur, 22 kilometrov stran od Kopra, pripravljajo že 5. festival belega tartufa. "Kuhali bomo jedi z belim tartufom, imeli bomo stojnico, na kateri se bomo predstavili z jedmi in izdelki iz belega tartufa ter predstavili tudi ostale izdelke, značilne za Istro." Festival, že peti po vrsti, bo potekal do nedelje.

Komentarjev 2
  • 4krogci 19:16 18.oktober 2014.

    Ne zavajat! Po istri se povečini išče tartufe z prašiči! res da vietnamskimi ma vseeno so to prasici!! Se na prazniku tartufov na hrvaškem so lani izbirali najlepšega iskalca tartufov, ki je bil prašič!!

  • 1111 13:22 18.oktober 2014.

    ...dejstvo je, da je tartuf nenormalno precenjen ! Prej je bil tako drag zaradi tega, ker ga je bilo potrebno iz Istre švercat v Italijo in drugam na zahod, zelo težko, ga je bilo pakirat in skrivat, ker ima ...prikaži več poseben vonj in ustvarja se plin, ki zaudarja...in seveda cena je ostala enaka, pa ne samo to, še dvignili so jo...