Slovenija
23 ogledov

Festival sladkih dobrot & praznik štrudlja ter čebeljih pridelkov in izdelkov

Tretjo soboto v oktobru (15.10.) se na celjsko sejmišče vračajo sejemske sobote. Novi ciklus Sobot na celjskem sejmišču bodo v Celjskem sejmu začeli sladko, saj bodo najprej pripravili 2. Festival sladkih dobrot in praznik štrudlja ter 1. Festival čebeljih pridelkov in izdelkov, ki ga pripravljajo s ČZS.

Celjski sejem festival | Avtor: Celjski sejem Celjski sejem

Festivalsko dogajanje bo v večji sejemski dvorani C, ki jo je Celjski sejem v celoti prenovil pred letošnjim MOSom. Vstop na festivala bo še naprej prost, ponudniki pa bodo obiskovalcem znova omogočali degustacije svojih izdelkov na podlagi degustacijskih kupončkov. Festivala bo mogoče obiskati od 9. do 17. ure.

Od oktobra 2015, ko so v Celju pripravili prvo sejemsko kulinarično soboto, je Celjski sejem pripravil osem enodnevnih festivalov, februarja pa se je bilo mogoče na celjskem sejmišču kulinarično razvajati kar dva dni na festivalu hrane in pijače Kulinart. Več kot 15.000 obiskovalcev so gostili na festivalih, ki se redno vračajo in z navdušenjem sprejemajo različno ponudbo, ki je sicer običajno ni mogoče najti na trgovinskih policah. Ponudnikom pa so v Celju omogočili dostop do novih, zelo zainteresiranih kupcev, ki cenijo dobro domačo, lokalno pridelano hrano, pijačo in druge zdrave izdelke.

Sladkanje in priprava na zimske meseceVeč kot 40 ponudnikov iz cele Slovenije je mogoče pričakovati na 2. Festivalu sladkih dobrot in praznika štrudlja ter 1. Festival čebeljih pridelkov in izdelkov. Obiskovalci bodo lahko poizkusili in kupili najrazličnejše domače sladke dobrote (od piškotov, peciva do marmelad in kompotov), posebna pozornost bo namenjena štrudlju, ki je v teh jesenskih dneh najpogosteje polnjen z jabolki, pa tudi bučke pogosto najdemo v nadevu štrudlja. V ponudbi so običajno tudi drugi kulinarični izdelki kot so različni mlečni in pekarski izdelki, različna olja in čaji, mesnine …

Na 1. Festivalu čebeljih pridelkov in izdelkov, ki ga Celjski sejem pripravlja v sodelovanju s ČZS, pa bodo obiskovalci lahko naredili zalogo zdravih čebeljih predelkov in izdelkov za mrzle zimske mesece. Pozimi se še posebej zavemo kakšen vir energije, mineralnih snovi in drugih koristnih učinkovin imajo čebelji izdelki.

Slovensko kosilo Brez čebel ni hraneČZS bo ob tej priložnosti pripravila dan shem višjih kakovosti medu ter posebno slovensko kosilo iz certificiranih zaščitenih kmetijskih pridelkov, ki ga s proizvajalci teh pridelkov organizirajo pod sloganom Brez čebel ni hrane. V zvezi tako nadaljujejo s prakso uspešno izvedenih kosil iz certificiranih zaščitenih kmetijskih pridelkov v preteklih letih s katerimi so osveščali javnost o kakovostni slovenski hrani. Del kosila bo tudi skupna novinarska konferenca na kateri bo sodelovalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na ČZS namreč letos praznujejo 10 let medenega zajtrka, ki so ga v letu 2011 nadgradili v Tradicionalni slovenski zajtrk, Vlada RS pa je leta 2012 ta dan, tretji petek v novembru, razglasila za dan slovenske hrane. Na novinarski konferenci bodo predstavili predvidene aktivnosti ob letošnji izvedbi. Dogajanje na 1. Festivalu čebeljih pridelkov in izdelkov pa bo dodatno popestril še izbor Zlatega medenjaka 2016.

V vsakem vremenu, brez vstopnine in parkirnineFestivala bo v dvorani C celjskega sejmišča mogoče obiskati v soboto, 15. oktobra, med 9. in 17. uro. Vstop je prost. V Celjskem sejmu bodo znova poskrbeli za zabavo najmlajših obiskovalcev sejmišča. Otroci se bodo lahko preizkusili v poslikavi panjskih končnic ali pa se prepustili poslikavi obraza z jesenskimi motivi in čebelicami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.