Slovenija
20 ogledov

Fides čaka

Žurnal24 main
Pahor zdravstvenemu ministrstvu naročil, da se še danes dobijo s predstavniki Fidesa. To se še ni zgodilo. Fides čaka. Septembra nič več zdravniškega nadurnega dela?

Predsednik vlade Borut Pahor je po seji vlade povedal, da je ministru Dorijanu Marušiču naročil, naj se še danes sestane s predstavniki Fidesa. Kot nam je povedal predsednik slednjega, Konrad Kuštrin, se to do 18.30 ni zgodilo.

Na ministrstvu za zdravje so sicer pojasnili, da bo vladna stran Fidesu še danes posredovala pojasnila v zvezi z razlogi in povodi za spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, skupaj z izračuni. Tudi to se – kot pravi Kuštrin – do 18.30 še ni zgodilo. Zato v zdravniškem sindikatu peljejo zastavljene stvari naprej.

Preklic soglasij za nadurno delo – na račun rednega dela
"Na sindikatu smo danes izdali poziv zdravnikom, da podpišejo preklic soglasij za opravljanje nadurnega dela. Je pa treba poudariti, da smo takšne preklice dobivali že prej. Številke vam ne morem podati, lahko pa povem, da so sindikalni zaupniki, ki so danes prišli iz vseh večjih bolnišnic in zdravstvenih domov, poročajo, da tako člani kot nečlani sindikata množično podpisujejo te podpise,“ nam je povedal Konrad Kuštrin.

Kaj podpisi pomenijo? Sindikalni zaupniki jih bodo – če ne bo sprememb oziroma dogovora z vlado – 29. julija, en mesec pred napovedano plačno spremembo, podali vodstvom bolnišnic in zdravstvenih domov. Kaj se bo zgodilo, bodo Slovenci imeli zagotovljeno nujno medicinsko oskrbo? "S 1. septembrom bomo delali samo 40 ur. Dežurna služba bo morala biti zagotovljena, seveda, vendar v nekih drugih oblikah. Kakšnih, ne vem, to je stvar delodajalcev. Bodo pa šle te ure na račun rednega dela,“ pojasnjuje Kuštrin.

V rednem času bomo torej imeli bistveno manj zdravnikov; kako bo to vplivalo na čakalne vrste, si lahko predstavljamo. Za zdaj sicer še nič ne kaže, katera izmed strani bi utegnila popustiti. Vlada je na očitke Fidesa prejšnji teden odgovarjala, da se predlog ne nanaša zgolj na področje zdravstva, pač pa za dežurstva v celotnem javnem sektorju. Predlog spremembe zakona je – kot poudarjajo – povsem utemeljen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.