Slovenija
20 ogledov

Fides in ministrstvo brez dogovora

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je napovedal, da se bodo priključili v Žurnal24 main
Pogovori med predstavniki zdravniškega sindikata Fides in ministrstva za zdravje danes niso prinesli dogovora. Spet se bodo pogovarjali v ponedeljek.

Po sestanku je minister za zdravje Dorjan Marušič dejal, da sistemskih napak na sestanku niso ugotovili oziroma da mu sindikalni predstavniki niso očitali, da je kot minister naredil napako, ki je pripeljala do napovedi stavke. "Dejstvo je, da so v določenih okoljih problemi," pravi minister.

Fides je prejšnjo sredo za 4. april med 8. in 9. uro napovedal splošno opozorilno stavko zdravnikov in zobozdravnikov. Kot so navedli, naj nekateri zdravstveni zavodi ne bi upoštevali septembrskega dogovora med ministrstvom in Fidesom glede razporejanja zdravnikov na mesta v okviru zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva.

Za ponedeljek so napovedali nov sestanek, na katerem bo Fides predstavil težave, ki se pojavljajo v posameznih bolnišnicah, kjer naj bi prihajalo do kršitev zakona oziroma kolektivnih pogodb. Nato naj bi minister preko svetov zavodov oziroma direktorjev vplival in zagotovil, da bodo po teh bolnišnicah upoštevali zakonodajo.

Zahtevajo spremembo sistema plač
Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin opozarja na sistemski problem, in sicer v spremembi zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki je posegel v plačilo dežurstva.

Do napovedi stavke je deloma prišlo zaradi nezadovoljstva v nekaterih zdravstvenih zavodih, pri ostalih pa zaradi solidarnosti s tistimi, pri katerih zadeve niso urejene. "Ta oblika protesta ima ime stavka, ker drugega imena ne more imeti," je pojasnil Kuštrin.

Pri tem je dodal, da bo napovedana stavka, če bo do nje prišlo, potekala v času ure priprave na delo, ki zdravnikom pripada, vendar je nikoli ne koristijo.

Sicer pa kot pozitivno ocenjuje dejstvo, da so se ob vprašanju dežurstva izpostavili tudi problemi slabega vodenja in hudega kadrovskega pomanjkanja. Pojavila pa so se tudi mnoga strokovna vprašanja, ki so jih naslovili na slovensko zdravniško društvo in na zdravniško zbornico, je še dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.