Slovenija
365 ogledov

FIdes o brezplodnih pogajanjih, tako odgovarja ministrstvo

Zdravniki Profimedia
Na ministrstvu za javno upravo zavračajo očitke glavnega odbora sindikata Fides o brezplodnih pogajanjih za oblikovanje posebnega plačnega stebra za zdravstvo.

Kot so spomnili na ministrstvu, so se plače zaposlenih v zdravstvu, tudi zdravnikov, letos zvišale že dvakrat, najprej januarja in nato še aprila. Zdravnikom so se zvišale za od dva do pet plačnih razredov oziroma za od osem do 20 odstotkov, pri čemer pa se njihove delovne obveznosti niso povečale.

"Pregled podatkov za obdobje od oktobra 2021, ko so vlada in sindikati sklenili sporazum o, med drugim, uskladitvi osnovnih plač za 4,5 odstotka, pa do aprila letos kaže, da so se plače zdravnikov in zobozdravnikov v povprečju zvišale za 4,46 plačnega razreda oziroma za 17,84 odstotka, kar na letni ravni pomeni 80,8 milijona evrov," so zapisali.

Ob tem opozarjajo, da so bili zaposleni v preostalih dejavnostih javnega sektorja aprila deležni zgolj štiriodstotnega zvišanja osnovnih plač oziroma zvišanja za en plačni razred, "kar že sodi v okvir odprave plačnih nesorazmerij".

"Če kaj, potem prav opisana dejstva odgovarjajo na vprašanje, ki si ga postavljajo v glavnem odboru Fidesa, kaj pomeni, da je zdravstvo prioriteta," so zapisali v odzivu.

Zaradi navedenega na ministrstvu upajo in verjamejo, da bo Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides še naprej sodeloval v dialogu o oblikovanju zdravstveno-socialnega plačnega stebra.

Zdravniki | Avtor: Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove. Anže Petkovšek

Čakajo na približevalni predlog

Ob tem poudarjajo, da vladna stran kljub večkratnim pozivom še ni prejela približevalnega predloga Fidesa, pač pa ta vztraja pri svojem izhodiščnem predlogu, ki predvideva zvišanje izhodiščnih plač zdravnikov in zobozdravnikov za od 21,6 do 122 odstotkov glede na trenutno veljavne uvrstitve. Hkrati sindikat predlaga ohranitev višine dodatkov na zdajšnji ravni, poleg tega predlog ne vsebuje vrednotenja posebnih pogojev dela, kar bi predlagana plačna zvišanja in s tem finančni učinek še zvišalo, navajajo na ministrstvu. Vrednost Fidesovega predloga ocenjujejo na okoli 400 milijonov evrov.

Glavni odbor Fidesa je namreč v ponedeljek preveril uresničevanje sporazuma, s katerim se je vlada zavezala, da bo do 30. junija v DZ vložila zakona o oblikovanju ločenega plačnega zdravstvenega stebra. Ugotovili so, vlada do zdaj ni izpolnila niti ene zaveze iz sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti iz oktobra 2022, pogajanja, ki so sledila, pa ocenili kot brezplodna in sporočili, da na tak način pri njih več ne nameravajo sodelovati. Glavni odbor sindikata je zato pooblastil vodstvo, da pripravi načrt nadaljnjih aktivnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 20:44 04.julij 2023.

    Fides je mafija!

  • Ender3 19:27 04.julij 2023.

    S temi ovratniki se ni kaj pogajati, če vse pogojujejo in vsiljujejo samo svoje interese. Znajo pa tudi štrajkati..