Slovenija
13 ogledov

Fides odločen: tajkunizirate zdravstvo

Žurnal24 main
Fides vladi: Ne drznite si prepoloviti nadomestil za dežurstva, ali pa bomo umaknili naše soglasje za nadurno delo.

Zdravniki in zobozdravniki sindikata Fides, ki ga vodi Konrad Kuštrin, so na popoldanski seji razpravljali o vladnem predlogu nižjih plačil za dežurstva oziroma o ukrepih, s katerimi naj bi zagotovili, da se jim plačila ne znižajo.

Ministrica Pavlinič Krebsova je po četrtkovi seji vlade napovedala neomajnost. Po njeni oceni bi po vladnem predlogu zdravnik za dežurstvo konec tedna namesto zdajšnjih 2.000 evrov bruto dobil 1.500 evrov. Medicinske sestre pa namesto zdajšnjih 500 evrov 360.

Glavni odbor sindikata je na seji zavrnil sporne novele, ki jih predlaga vlada. Vlada, ki se enostransko odloči, da dežurstva niso potrebna oziroma jih ni treba ustrezno plačati, mora v celoti prevzeti tudi odgovornost za slabše zdravstveno varstvo in zdravstveno stanje državljanov, pravijo v Fidesu. Obenem vladi očitajo tajkunizacijo zdravniškega poklica, med drugim z odrekanjem plačila za čezmerno delo in s sprejemanjem zakonodaje, ki je diskriminatorno uperjena proti zdravnikom.

 

Zdravniki se sicer pri svojem vztrajanju pri pravičnem plačilu za nadurno delo sklicujejo zlasti na to, da v državi po ocenah primanjkuje vsaj dva tisoč zdravnikov, pri čemer opozarjajo, da si "dodatnega dela v obliki dežurstev ne izbirajo sami", pač pa so ga primorani opravljati, da zagotovijo nujno medicinsko oskrbo.

Za zdravniki stojijo tudi medicinske sestre in ostali sindikati javnega sektorja. Na nižja plačila – napovedujejo – ne bodo pristali v nobenem primeru in kot skrajni ukrep omenjajo stavko. Od tega jih bo po napovedih poskušal odvrniti tudi premier Borut Pahor, ki naj bi se sestal z njimi, opazovalci pogajanj pa že menijo, da bo vlada pritiskom belih halj na koncu prisiljena popustiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.