Slovenija
21 ogledov

Fides ogorčen nad Marušičem

Konrad Kuštrin (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Fides je ogorčen zaradi izjave ministra za zdravje Marušiča, naj zdravniki raje začnejo stavkati. Predsednica LDS Katarina Kresal poziva zdravnike, naj bolnikov ne jemljejo za talce.

Kot neodgovoren so v Fidesu ocenili včerajšnji poziv ministra za zdravje Dorijana Marušiča naj zdravniki začnejo stavkati. Za takšen poziv se je minister odločil, ker je stavka bolj "varna" za bolnike. "Naj pristopijo k stavki, to bo bistveno lažje, ker bodo štiri skupine izločene iz bitke," je izjava Marušič, ki je razjezila Fides. Med stavko morajo namreč zdravniki skrbeti vsaj za otroke, nosečnice, obolele za rakom, in starostnike, medtem ko bodo morali zdaj zaradi odpovedi soglasij za nadurno delo na operacije čakati celo onkološki bolniki.

V Fidesu pa odgovarjajo: "Zdravniki redno delamo. Prav tako zaradi pomanjkanja zdravnikov opravljamo maksimalno število zakonsko predpisanih nadur. Odpovedali pa smo se prostovoljnemu dodatnemu nadurnemu delu, ki ga ta vlada ne ceni."

Obe strani bosta sicer popoldne znova sedli za pogajalsko mizo, a glede na trenutno izmenjavo mnenj, ni pričakovati napredka.

Sicer so tudi kirurgi včeraj opozorili, da so ogrožena življenja bolnikov. "Ko se pri bolnikih, ki na operacijo lahko čakajo, pojavijo težave, preidejo v urgentno skupino. Ta skupina se bo na račun neopravljenih nenujnih operacij debelila, in to je spirala, ki je problematična," opozarja predsednik združenja kirurgov Miran Rems. Od Fidesa in vlade zato pričakujejo dogovor do konca tedna.

Kresal: ne jemljite bolnikov za talce
"V LDS nikoli ne bomo pristali na to, da se na tehtnico postavi denar nasproti človeškemu življenju. Sindikat zdravnikov Fides zato pozivamo, da v dobro bolnikov vsaj začasno umakne preklice soglasij za nadurno delo, kar bo omogočilo obdobje 'premirja', v katerem se bodo zdravniki lahko z ministrstvom za zdravje dogovorili za najboljšo in za vse strani sprejemljivo ureditev problematike dežurstev,"
pa je zapisala predsednica LDS Katarina Kresal.

Opozarja, da lahko nastali položaj pripelje do konkretnih človeških žrtev, poleg tega pa zaradi pregretosti ozračja ni mogoče najti rešitve.

Fides opozarja, da bo zanje sporen zakon začel veljati šele 1. januarja 2011. "Neodgovorno je, da se podaljševanje čakalnih vrst in zmanjševanje varnosti zdravstvene oskrbe dogaja štiri mesece pred datumom uveljavitve zakona, ko nobeden od zdravnikov še ni čutil niti najmanjše posledice morebitne uveljavitve tega zakona," meni Kresalova. Časa za pogovore je torej po njenem mnenju še dovolj "in v tem času nihče ne sme vzeti bolnikov za talce z namenom zviševanja svoje pogajalske moči".