Slovenija
646 ogledov

Fides: Vlada krši zakon!

Zdravniki Profimedia
Za januar so napovedali najprej enodnevno opozorilno stavko.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so prepričani, da vlada krši obveznosti, ki jih ima na podlagi zakona o stavki. Vlada namreč po napovedi stavke še ni imenovala svoje pogajalske skupine, so opozorili v sindikatu.

Fides je minuli ponedeljek za 9. januar napovedal enodnevno opozorilno stavko, za 15. januar pa začetek splošne stavke zdravnikov iz zobozdravnikov do preklica. V sindikatu so med drugim nezadovoljni z zamiki pri oblikovanju zdravstvenega plačnega stebra. Zahtevajo sprejetje aneksa h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi med drugim uvedli novo delovno mesto starejši zdravnik oziroma zobozdravnik specialist, katerega plača bi lahko dosegla tudi 66. plačni razred, torej skoraj 5890 evrov bruto.

Sindikat in vladna stran sta se nato sestala v sredo, a se je sestanek končal po dobrih 15 minutah. V Fidesu so po besedah predsednika sindikata Damjana Polha pričakovali, da jih bo na drugi strani mize pričakala pogajalska skupina z mandatom za pogajanja, a se to ni zgodilo. Ministrstvo za javno upravo je nato napovedalo, da se bo vlada na Fidesovo napoved stavke odzvala z imenovanjem pogajalske skupine z ustreznim mandatom.

Oteževanje iskanja rešitev

A se to še ni zgodilo, so v petek zvečer v sporočilu za javnost opozorili v Fidesu. To, da vlada še ni imenovala svoje pogajalske skupine, po oceni sindikata predstavlja kršitev obveznosti, ki jih ima na podlagi 4. člena zakona o stavki, in otežuje iskanje rešitev za preprečitev stavke.

Poudarjajo, da je njihov primarni cilj in obveznost obeh strani poskusiti najti dogovor za sporazumno rešitev stavkovnih zahtev, zato so na ministrstvo za zdravje v sredo ponovno podali pobudo za začetek pogajanj za reševanje stavkovnih zahtev, in predlagali, da se pogajanja začnejo najkasneje v petek, 22. decembra, ob 12. uri. Hkrati so predlagali še več terminov za stavkovna pogajanja.

"Videli smo, da si politične stranke lahko preko noči podvojijo prihodke. Apeliramo nanje, naj razumejo, kaj potrebujemo prebivalci. Kadrovsko popolnjene in kakovostno delujoče javne zavode. Vsak dan neukrepanja se od tega vse bolj oddaljujemo. Zaposleni so srce javnega zdravstva in če nam opeša srce, vemo kaj sledi," so še opozorili v sindikatu.

slovenija 24.09.2007, sodstvo, sodna dvorana, kladivo, sodniki, sodisce, foto: I "Črni scenarij" Slovenija Sodniki se pripravljajo na stavko Zdravniki Slovenija Stavka zdravnikov in zobozdravnikov, razočarani so nad praznimi obljubami vlade

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • jezero 10:38 24.december 2023.

    V zdravstvu se pretaka najmanj 5 milijard denarja, To vidi mafijska zdravniška elita. Bolniki jim niso mar. A ta elita bo prevarala tudi večino zdravnikov. Kajti lastniki želijo postati samo oni-izbranci! Ostali zdravniki pa njihovi hlapci.

  • jezero 08:17 24.december 2023.

    Fides vedno na prvem mestu želi zrušiti vlado. In dobiti denar. Gniloba.

  • Luksi 15:38 23.december 2023.

    Največja mafija si je skočila v lase. Ne moreš vedeti, kdo je hujši beli bogovi ali politiki...