Slovenija
18 ogledov

Fiktivcem bije zadnje leto

Slovenija 01.10.2013 studenti pred studentskim servison na Kersnikovi ulic v Lju Saša Despot
Minister Pikalo napoveduje, da bo z novim zakonom naredil konec fiktivnim vpisom.

Prihodnje študijsko leto fiktivni vpis ne bo več mogoč na višjih šolah, saj bodo poslanci nov zakon o višjih šolah predvidoma sprejeli do januarja, torej pred spomladanskim vpisnim rokom. Študij bo onemogočen tistim, ki so prej tri leta že obiskovali fakultete. Minister za izobraževanje Jernej Pikalo napoveduje, da bo do konca leta pripravljen tudi nov zakon o srednjih šolah, ki bo fiktivni vpis onemogočil tudi pri izobraževanju odraslih.

Iskali bodo donatorje

Do konca leta naj bi bil na vladi sprejet tudi nov zakon o visokem šolstvu, ki bo spremenil način financiranja univerz. Država jim denarja ne bo več dajala vsako leto, temveč za od dve do tri skupaj. Prav tako bodo financiranje pogojevali z izpolnjevanjem ciljev. Te bodo določili študentski predstavniki, rektorji in ministrstvo.

Sredstva bodo razdeljena na temeljni in razvojni steber. Univerze bodo začeli spodbujati, naj za svoje delo pridobijo denar donatorjev. Če bodo pri tem uspešne, jim bo država dala še 25 odstotkov denarja. "Pričakujemo, da tako ne bodo odvisne le od državnega in evropskega denarja," pravi Pikalo. Opozarja, da je v Evropi povprečje 200 visokošolskih programov na milijon prebivalcev, pri nas pa 400. Pikalo poudarja, da cilj reform ni zmanjšati število študijskih programov, a dodaja, da bodo morali dokazovati kakovost.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.