Slovenija
38 ogledov

Fiktivcev eVŠ ne bo ustavil

Študent Nik Rovan
Porabili skoraj milijon, združitve z višješolsko evidenco, ki bi preprečila fiktivni vpis.

Letošnji vpis na nekatere podiplomske programe štirih visokošolskih zavodov je že potekal znotraj evidenčnega in analitskega informacijskega sistema za visoko šolstvo (eVŠ), ki še vedno nima evidence izvajalcev visokošolske dejavnosti. Prav tako ni združen s centralno evidenco udeležencev visokošolskega izobraževanja.

Evidence naj bi združili

 Večina fiktivnih vpisov, torej vpisov na študijski program le zaradi statusa, ki med drugim omogoča delo prek študentskih napotnic, se namreč ne zgodi med visokošolskimi ustanovami, temveč na prehodu iz visokega v višješolsko izobraževanje. “Povezava obeh evidenc bo vzpostavljena za namene, ki jih že predvideva sprememba zakona o višjem strokovnem izobraževanju. Gre za omejitev pravic koriščenja študija, financiranega iz javnih sredstev,” zatrjujejo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

Študirajo, ker ni služb

Strokovna javnost opozarja, da je tako veliko fiktivnih vpisov predvsem zaradi krize in socialnih stisk. “Za marsikaterega delodajalca je prednost najeti študenta, ki se fiktivno vpiše, saj ima ta več časa za opravljanje dela,” opozarja Alicia Leonor Sauli Miklavčič iz skupnosti višjih strokovnih šol.

Najdejo jih tudi med letom

Projekt eVŠ so začeli pripravljati oktobra 2009, njegov razvoj pa se je začel šele predlanskim. Zaključek je predviden februarja 2015. Podatke je prvi uporabil zavod za zdravstveno zavarovanje. Za štipendije ga znotraj projekta eSociala uporabljajo od letošnjega februarja. “Načrtovana je izmenjava podatkov za študentsko prehrano, prevoz in študentsko delo,” razlagajo na MIZŠ. Morebitna odstopanja sproti proučijo. “S tem se preverja izpolnjevanje pogojev glede statusa študenta na vseh visokošolskih zavodih pri koriščenju pravic iz socialnih transferjev, kot so zdravstveno zavarovanje, preživnine in štipendije,” pravijo na MIZŠ. Če študent med letom diplomira, mu poteče absolventski staž ali se izpiše, sistem to zazna, posledično pa študent ni upravičen do določenih socialnih transferjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.