Slovenija
22 ogledov

Fiktivci še eno leto

Študenti v predavalnici Boštjan Tacol
Enotna evidenca. Uvedba preložena še za eno leto. Ministrstvo krivi univerze, univerze ministrstvo.

Čeprav je bila uvedba enotnega evidenčnega in analitskega informacijskega sistema za visoko šolstvo (eVŠ) predvidena že za študijsko leto 2011/12, jo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) prestavlja še za eno leto. Poenotenje evidence za dodiplomski študij naj bi sicer preprečilo fiktivne vpise študentov.

Ministrstvo krivi univerze

Na MIZKŠ trdijo, da so se za to odločili, ker so predstavniki Univerze v Mariboru (UM) in Univerze v Ljubljani “izrazili zadržek glede aktivacije prijave za vpis v eVŠ z utemeljitvijo, da niso imeli dovolj časa za testiranje razvite prijave”. Nepreizkušena aplikacija bi zato lahko ogrozila vpis. MIZKŠ je “njihove pomisleke upoštevalo zavedajoč se, da brez popolne zavezanosti k uspehu uvajanja novosti teh ni mogoče izpeljati brez tveganja za prijavitelje”.

Testirali so, a ne dovolj

“To je grda manipulacija,” odgovarja rektor UM Danijel Rebolj. Zatrjuje, da so sistem testirali, ko jim je bil na voljo, “a je izvajalec zamujal. Ko je bil eVŠ končno na voljo, je bil neuporaben, tako da smo aplikacijo realno testirali šele zadnjih deset dni, kar ni bilo dovolj.” MIZKŠ letos eVŠ ne bo uvedlo niti za zasebne zavode, saj menijo, da tega “ni mogoče zahtevati, ker se prijava ne bo aktivirala za javne in koncesionirane visokošolske zavode”. Ker bo eVŠ združeval različne podatke visokošolskih zavodov, ne pa tudi višješolskih, Rebolj opozarja, da njegova uvedba še ne bo preprečila fiktivnih vpisov.

Komentarjev 4
  • Pepe007 09:05 28.januar 2013.

    Mislim, da ni tako. Ker so javni rekli, da ne bodo, se je ministrstvo odločilo, da tudi zasebnim ni treba. Ti sicer ne bi mogli reči, da nekaj ne bodo delali. Javni pa seveda lahko rečejo plačniku, da jim ...prikaži več nekaj ni za delati.

  • titty 08:12 28.januar 2013.

    Iz napisanega je razbrati: da za zasebne zavode tega ni “ni mogoče ZAHTEVATI, ker se prijava ne bo aktivirala za javne in koncesionirane visokošolske zavode”. Od javnih se zahteva od zasebnih pa ni mogoče zahtevati!

  • Pepe007 07:42 28.januar 2013.

    Iz napisanega je razbrati, da bi zasebni zavodi očitno lahko zadostili navodilom ministrstva, javni pa seveda spet ne, ker ni bilo dovolj časa. In to v akademski sferi, kjer bi morali biti pred časom....