Slovenija
57 ogledov

Filantropija: Pripravljamo se na morebitni povečan prehod čez zeleno mejo

Rigonce EPA
Sprejemni in namestitveni center v Dobovi in Šentilju samevata, kaj bo z njima, ne ve še nihče. Prostovoljci se medtem pospešeno pripravljajo na možnost, da bodo begunce do Slovenije zdaj začeli voziti tihotapci in bo zaradi tega prišlo navala beguncev na zeleno mejo.

"Glede delovanja sprejemnih in namestitvenih centrov, nimamo nobenega uradne informacije niti od policiji, niti od civilne zaščite," razlaga Primož Jamšek iz Slovenske filantropije, ki poleg Rdečega križa skrbi za delo prostovoljcev z begunci.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V Slovenijo od 6. marca ni vstopil noben begunec, sprejemni center v Dobovi je prazen, v namestitvenem centru na mejnem prehodu Šentilj pa sta dve osebi, družina z otrokom, ki je v bolnišnici.

Kako bodo potekali prehodi beguncev čez mejo v prihodnje in kaj bo kapacitetami ob meji, na notranjem ministrstvu še ne vedo. "Nov položaj glede migracij bo v prihodnjih dneh preučila operativna skupina, na tej podlagi pa bodo sprejete odločitve o obstoječih nastanitvenih kapacitetah in drugih organizacijskih ukrepih," so sporočili.

Rigonce se ne smejo ponoviti!

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Zgodbe za nas še ni konec," pravijo na filantropiji. "Sledimo, če bi prišlo do novih prehodov, predvsem pa se pripravljamo na morebiten povečan prehod čez zeleno mejo, da se ne bi ponovili Rigonce," razlaga Jamšek. V začetku drugega begunskega vala, konec oktobra, je na travniku pri Rigoncah vedrilo več tisoč ljudi, ki so tam ostali brez hrane, vode in sanitarij. Prostovoljci so imeli do beguncev otežen dostop, predvsem zato, ker protokoli, kdo lahko vstopa na območje zelene meje in kdo ne, niso bili vnaprej dogovorjeni.

Bodo begunce do Slovenije vozili zdaj tihotapci?

"Če se bi prehodi čez zeleno mejo povečali, je zelo pomebna koordinirana akcija s policijo in zdaj tudi vojsko. Težava bi namreč nastala, če bi se na zeleni meji znašle večje množice ljudi, recimo več kot sto, ki jih policija ne more takoj odpeljati, zato tam obtičijo," pravi Jamšek in dodaja, da konkretnih informacij o ilegalnih prevozih na zeleno mejo sicer nimajo,  vendar možnost povečanega delovanja tihotapcev na tem območju ne izključuje niti policija."Novih zalog hrane in odej ne potrebujemo, tega je dovolj v centrih, treba pa se je dogovoriti kako bomo vse to ob pravem času spravili do beguncev, če bodo obtičali na zeleni meji."

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • izRODEk 21:32 09.marec 2016.

    Zanimivo, da ste vi ksenofobi tudi sociološko duševno bolani namreč, bojite se fizičnega osebnega stika z realnostjo, z begunci. Malo manj vam bo težko sprejeti še dodatne tri milijarde evrov (skupaj 6) za Turke.Ste bolniki, ni kaj. Za take, ...prikaži več kot ste vi, je edino zdravljenje osebna nesreča, le to vas bo (mogoče) streznilo, drugače pa je degeneriranost (verjetno pri mnogih od vas šmarnica v otroštvu) kronična in je ni več moč pozdraviti.

  • Gigiiinjo 19:35 09.marec 2016.

    pa sami otroci na sliki... jao žurnal

  • Papaja Popi 18:16 09.marec 2016.

    Za tihotapce ljudi se pa itak ve kakšno kazen se jim izda.