Slovenija
44 ogledov

Fili in Musarjeva tečeta zadnji krog

Natasa Pirc - Musar Žurnal24 main
Svetniki programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bodo opravili še zadnji krog glasovanja, v katerem bodo izbirali generalnega direktorja.

"Postopek izbire generalnega direktorja RTVS se nadaljuje na točki, kjer je bil zaradi začasne odredbe sodišča 4. junija letos prekinjen. Ker je bila odredba pozneje na višjem sodišču razveljavljena in zavržena, mora programski svet nadaljevati s postopkom," je za pojasnil v. d. predsednika programskega sveta Mitja Štular.

Svetniki bodo izbirali med nekdanji informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar in v. d. generalnega direktorja Markom Filijem. Če tudi v tokratnem krogu glasovanja nobeden od obeh kandidatov ne bo zbral zadostnega števila svetniških glasov, bodo morali na nacionalni RTV hiši ponoviti razpis. Programski svet je sicer ob prvem glasovanju 7. aprila letos za novo generalno direktorico zavoda izglasoval Pirc Musarjevo.

Ker se je pozneje izkazalo, da dva svetnika nista izpolnjevala pogojev za to funkcijo, ju je državni zbor razrešil. Programski svet RTVS je 23. maja na izredni seji ponovno glasoval o petih kandidatih, a nobeden od njih ni zbral dovolj glasov. Poleg Pirc Musarjeve in Fillija so se namreč na razpis prijavili še Ljerka Bizilj, Roman Kolar in Marko Makarovič.

Pirc Musarjeva je skušala imenovanje na mesto generalne direktorice RTVS doseči s pomočjo sodišča. Programski svet je 18. julija sklenil, da na podlagi začasne odredbe delovnega in socialnega sodišča zamrzne vse aktivnosti v zvezi z imenovanjem in nastopom funkcije generalnega direktorja, in sicer za čas veljavnosti odredbe oziroma do pravnomočne odločitve sodišča.

Programski svet RTVS je nato 30. julija prejel sklep višjega delovnega in socialnega sodišča. Z njim je višje sodišče ugodilo pritožbi RTVS na začasno odredbo prvostopenjskega sodišča. S tem je višje sodišče odprlo vrata nadaljevanju postopka imenovanja generalnega direktorja zavoda. Prvostopenjsko sodišče pa je zavrglo tožbo, ki jo je vložila Pirc Musarjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.