Slovenija
131 ogledov

Film o Črnih bratih

Na scenografsko postaranem Raštelu v Gorici so včeraj cel dan snemali prizore z Žurnal24 main
Včeraj snemali prizore dolgo zamolčane zgodbe.

Snemanje. Raštel se je po zaslugi filmske ekipe TV Slovenija včeraj vrnil v 30. leta 20. stoletja. Izložbe trgovin, napisi, plakati, ulične svetilke in številni statisti so poskrbeli za pristen videz, kar zahvaljujoč arhitekturi ni bilo težko.

Kar 500 statistov
Film in nadaljevanka. Črni bratje, ki jih bodo po Vipavi in Gorici snemali še v Brdih in Ljubljani, bodo v obliki nadaljevanke na sporedu TV Slovenija predvidoma novembra, prihodnje leto pa bo mogoče videti še filmsko različico.

Snemanje prizorov mladinskega filma in nadaljevanke po povesti Franceta Bevka Črni bratje je potekalo od jutra do večera. Filmska ekipa je štela nekaj več kot sto ljudi. Režiser Tugo Štiglic je povedal, da je s snemanjem, ki se je začelo 19. aprila v Vipavi, končano pa naj bi bilo do konca maja, zadovoljen. Še posebno je pohvalil mlade igralce, ki so se dobro vživeli v vloge in postali pravi Črni bratje.

Kdo so bili Črni bratje

Zgodba, ki jo je prejšnji sistem zamolčal, tako da je cele generacije sploh ne poznajo, govori o skupini dijakov, starih od 13 do 17 let, zbranih v organizaciji Črni bratje, ki so v času, ko je bilo slovensko Primorje pod italijansko oblastjo, po Gorici in okolici trosili lističe, lepili plakate in pisali protifašistična gesla ter s tem spodbujali ljudi k narodnemu ponosu in odporu proti asimilaciji. Policija je bila pred skrivnostnimi storilci, ki so bili fašistični oblasti velik trn v peti, dolgo nemočna, ko pa so jih le ujeli, so jih zaprli in mučili. Izživljanje je najhuje občutil najmlajši med Črnimi brati, 13-letni Mirko Brezavšček, ki so ga izmučili do smrti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.