Slovenija
69 ogledov

Filozofska fakulteta po poskusu sežiga knjige o Milanu Kučanu

Predstavitev filma o Milanu Kučanu. Nik Rovan
V soboto je skupina predstavnikov Zveze slovenskih domoljubov, ki se je zbrala pred hišo Milana Kučana inscenirala sežig knjige dr. Boža Repeta o prvem slovenskem predsedniku. Oglašajo se akademiki.

Člani Oddelka za zgodovino menimo, da gre za skrajno neodgovorno, nevarno in sovražno dejanje,” so ob bok sobotnemu dejanju pred hišo Milana Kučana v ljubljanskih Murglah zapisali na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

To dejanje ni naperjeno le proti avtorju knjige, našemu kolegu, temveč proti zgodovinopisju nasploh. Še več, proti samim principom demokracije. Ne glede kako se opredeljujemo do posameznega zgodovinopisnega dela in ne glede v kolikšni meri se prepoznavamo v zgodovinopisnih izbirah in interpretacijah posameznega avtorja, ne smemo in ne moremo dopustiti, da se nestrinjanje s posamičnim zgodovinopisnim početjem sprevrže v nasilni in sovražni akt.

Na omenjenem oddelku poudarjajo še, da zgodovinopisna metoda in razumevanje preteklega dogajanja slonit na virih. “Če se s kakšno osvetlitvijo ne strinjamo, si jo prizadevamo ovreči z argumenti in dokazi. Nikakor pa svojega nestrinjanja ne izražamo s podžiganjem sovraštva in z demonizacijo avtorja,” je še zapisano v današnji izjavi za javnost Filozofske fakultete.

PREBERITE TUDI:

Komentarjev 47
  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 15:00 28.december 2015.

    zgodovinopisje....ha,ha,ha....zakaj ne razumete.....zakaj sami sebe pluvate z lazjo...

  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 14:59 28.december 2015.

    tocno tako....knjiga je za vnuke in turiste....

  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 14:57 28.december 2015.

    Kaj ima skupnega laz in slovenscina......