Slovenija
40 ogledov

Finance: Evropska komisija podrobno preučila Slovenijo

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Slovenijo so obiskali predstavniki Evropske komisije, da bi pridobili dodatne informacije za pripravo poglobljene analize.

Z ministrstva za finance so sporočili, da so Slovenijo obiskali predstavniki Evropske komisije (EK), ker želijo pridobiti dodatne informacije za pripravo poglobljene analize, potem ko je EK februarja objavila poročilo o makroekonomskih neravnovesjih v članicah EU. Takrat se je Slovenija znašla med 12 državami, pri katerih so ocenili možna tveganja v procesu preprečevanja in odpravljanja makroekonomskih neravnovesij, ki bi lahko ogrozila normalno delovanje EU.

Če pri nas takšna neravnotežja obstajajo, bo komisija Svetu EU predlagala sprejetje ustreznih priporočil za odpravo ugotovljenih neravnotežij, Slovenija pa bi morala pripraviti ter komisiji in Svetu EU predložiti program izpolnjevanja priporočil.

Vlada rešuje že prejšnja priporočila Sveta EU

Minister za finance Janez Šušteršič jim je predstavil cilj vlade v prihodnjem letu dodatno znižati primanjkljaj pod tri odstotke BDP in s tem izpolnitev cilja iz postopka presežnega primanjkljaja proti Sloveniji.

Predstavniki komisije se bodo vrnili aprila pred pripravo napovedi, ko bo komisija ocenjevala tudi, ali Slovenija izpolnjuje priporočila Sveta EU v okviru postopka presežnega primanjkljaja in ali bodo ukrepi, ki jih bo Slovenija sprejela v okviru rebalansa, zadostni. Če bo ocena negativna, bo Svetu EU predlagala sprejetje novih priporočil in tudi morebitne sankcije v obliki brezobrestnega depozita v višini do 0,2 odstotka BDP, ki bi se lahko ob nadaljnjem neizpolnjevanju zavez spremenil v denarno kazen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.