Slovenija
1 ogledov

Finančna injekcija za Islandijo

Islandija naj bi po lastnih navedbah potrebovala okoli šest milijard dolarjev, d Žurnal24 main
Norveška je pripravljena Islandiji dati 500 milijonov evrov dolgoročnega posojila, s čimer naj bi ji pomagala pri soočanju s hudo finančno krizo.

Svetovna finančna kriza je zelo prizadela Islandijo, zaradi česar je razpadel islandski bančni sistem. Država, ki je s 320 tisoč prebivalci do nedavnega veljala za eno bogatejših na svetu, je zaradi trenutne finančne krize zamrznila svojo zunanjo trgovino, sooča pa se tudi s pomanjkanjem uvoznih dobrin.

Norveška vlada bo v parlament čim prej poslala predlog zakona, ki bo podlaga za državno jamstvo za takšno posojilo. Posojilo norveške islandski centralni banki bo odobreno, če bo Mednarodni denarni sklad (IMF), s katerim se je Islandija dogovorila za 2,1 milijarde dolarjev posojila, odobril islandski program za stabilnost, o čemer bo IMF odločal v sredo, in da tudi druge države priskočijo Islandiji na pomoč.

Norveška je danes tudi naznanila, da je pripravljena do konca prihodnjega leta podaljšati dogovor o izmenjavi valut med državama, ki bi se sicer iztekel konec letošnjega leta. Islandska centralna banka Sedlabanki je maja objavila, da so norveška, danska in švedska centralna banka prek mehanizmov zamenjave deviz dale na razpolago 1,5 milijarde evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.