Slovenija
258 ogledov

Finančna uprava poenostavila postopek

FURS Saša Despot
Finančna uprava RS je poenostavila obveznost plačila prispevkov tudi za podjetja.

Po tem, ko je Finančna uprava RS lani omogočila poenostavljeno plačilo prispevkov za socialno varnost samozaposlenim, družbenikom, kmetom, prostovoljcem in "popoldancem". Plačilo vseh dajatev so lahko poravnali z enim plačilnim nalogom. "Za ta namen so bili izdani in poslani v spletne banke zavezancev e-računi v višini 3.029.739 evrov. Zaradi prijave na poenostavljen način plačevanja obveznih dajatev so ti zavezanci svoje obveznosti poravnali s kar 24.788 manj plačilnimi nalogi," so sporočili s finančne uprave.

Zdaj pa so poenostavitev plačevanja omogočili tudi zavezancem, ki plačujejo obvezne dajatve, obračunane v obračunu davčnega odtegljaja (REK obrazec). "Namesto s petimi položnicami za pet različnih dajatev, obračunanih z REK obrazcem, lahko tako zavezanec mesečne obveznosti plača le z enim e-računom," so pojasnili na finančni upravi. 

Kako zavezanci to uredijo?

Finančna uprava je pojasnila, kaj morajo zavezanci storiti, da bi lahko obvezne dajatve, obračunane z REK obrazcem, plačevali z e-računom. "Zavezanec pri svoji spletni banki odda prijavo na prejem e-računa, pri čemer se s prejeto prijavo na prejem e-računa šteje, da se zavezanec strinja s 'Splošnimi pogoji plačevanja obveznih dajatev z e-računom'. To zavezanec stori le enkrat, saj prijava veljala do odjave ali do zaprtja računa. Če zavezanec že prejema e-račun za plačilo obveznih dajatev, nova prijava ni potrebna," so opisali postopek.

Furs bo zavezancem, ki se bodo prijavili na prejem e-računa, na podlagi oddanega obračuna davčnega odtegljaja (REK obrazca) pripravil t.i. zbirni plačilni nalog, ki bo vseboval podatke o javnofinančnih blagajnah, vrstah in višini dajatev. Dan po oddaji REK obrazca bo Furs zavezancu prek njegove banke poslal zbirni plačilni nalog v obliki e-računa v enotni standardizirani obliki eSlog, ki bo vključeval tudi obvestilo v pdf obliki. Plačilo bo izvršeno, ko bo zavezanec plačilni nalog potrdil v spletni banki. Rok za plačilo obveznosti do finančne uprave je pet dni od dneva izplačila dohodka.
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.