Slovenija
42811 ogledov

Velikanska novost pri plačevanju davkov

Dohodnina
1/8
Žurnal24
Po prenovi spletnega portala, uvedbi obveščanja prek SMS sporočil, je luč sveta ugledala tudi že dlje časa napovedana sprememba.

Finančna uprava RS je pripravila mobilno aplikacijo eDavki, ki je zavezancem na voljo od 3. januarja dalje. S pomočjo aplikacije želijo poskrbeti za boljše informiranje in lažje poslovanje fizičnih oseb s FURS. Mobilna aplikacija z vsemi polnimi funkcionalnostmi je namenjena tako uporabnikom sistema Android kot iOS in je na voljo prek Google Play ali iOS App Store.

Stojan Glavač, predstavnik za odnose z javnostmi na FURS, poudarja, da z mobilno aplikacijo uvajajo kar nekaj revolucionarnih rešitev, ki bodo zavezancem olajšale poslovanje s finančno upravo. Glavni cilj je bil ustvariti aplikacijo, ki bi bila uporabnikom čim bolj prijazna.

V ta namen so poenostavili vstop v mobilno aplikacijo. Kdor se je v spletno različico eDavkov že prijavil z uporabniškim imenom in geslom, lahko isto geslo uporabi tudi v mobilni aplikaciji. V tem primeru ob vstopu izbere možnost, da je že uporabnik eDavkov. Uporabniško ime zavezanca je kar njegova davčna številka. 

Kdor se še nikoli ni prijavil v eDavke, mora opraviti registracijo. V tem primeru potrebuje številko informativnega izračuna, ki ga je prejel za leto 2017. Kdor številke informativnega izračuna nima, mora zaprositi, da mu finančna uprava po pošti pošlje kodo na dom. Glavač pojasnjuje, da je takšna rešitev v uporabi zaradi varovanja podatkov. Kdor se v eDavke prijavlja s certifikatom, se bo prav tako moral v eDavke na novo registrirati.

mobilni eDavki | Avtor: FURS FURS

 

Aplikacijo eDavki se odklepa s PIN kodo ali prstnim odtisom. Če je aplikacija pet minut neaktivna, se zaklene. 

Novosti, ki jih prinašajo mobilni eDavki

Med več kot tridesetimi funkcionalnostmi, ki jih imajo mobilni eDavki, Glavač nekatere še posebej izpostavlja, saj predstavljajo pomembno novost za zavezance. 

"Tisti posamezniki, ki bodo imeli na svoje telefone naloženo mobilno aplikacijo in jim delodajalec za pretekli mesec ne bo plačal ali obračunal prispevkov za socialno varstvo, bodo na svoje telefone dobili potisno obvestilo (push notification). Z obvestilom bodo obveščeni o tem, da jim delodajalec ni plačal prispevkov. Obvestilo bo prejemnik prejel tudi v primeru, da bo aplikacija zaprta," pravi Glavač in dodaja, da bodo zavezance o tem sproti obveščali (fotografija 3 v galeriji). 

Aplikacija vsebuje tudi personaliziran koledarček (fotografija 4 v galeriji). Na njem bo označenih 22 splošnih rokov za izpolnitev obveznosti, poleg tega pa bo imel uporabnik označene tudi roke za svoje konkretne obveznosti. "Zavezanec, ki je prejel položnice za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, bo imel na koledarčku označen rok, do kdaj mora plačati omenjene položnice. Aplikacija mu bo v primeru še neplačanih obveznosti zavezancu tri dni pred iztekom roka za plačilo potisno obvestilo," na primeru pojasnjuje Glavač. 

mobilni eDavki | Avtor: FURS FURS

Z mobilno aplikacijo bo lažje tudi oddajanje vloge za vzdrževane družinske člane. "Samo preko mobilne aplikacije bo na voljo predizpolnjena vloga s podatki za prejšnje leto," pojasni Glavač. Če je zavezanec lani oddal vlogo, mu bo aplikacija ponudila možnost, da uporabi že predizpolnjeno vlogo. Izpisali se bodo podatki iz lanske vloge, pri čemer bo pri vsakem vzdrževanem članu zavezanec imel na voljo tri možnosti – potrdi (kljukica), popravi (svinčnik) in odstrani (koš). 

Kdor se ne bo odločil za uporabo predizpolnjenega obrazca, bo lahko izbral prazen obrazec, ki ga bo oddal s pomočjo čarovnika. Ta ga bo po korakih vodil čez vlogo. 

mobilni eDavki | Avtor: FURS FURS

S pomočjo aplikacije je mogoče vlogi za vzdrževane družinske člane priložiti tudi potrebne priloge. Kdor bo na vprašanje, ali želi dodati priloge, odgovoril z da, se mu bo avtomatsko prižgal fotoaparat, da bo fotografiral dokumente in jih tako priložil vlogi.  

mobilni eDavki | Avtor: FURS FURS

Ena od dobrodošlih izboljšav, ki jih za uporabnike prinaša mobilna aplikacija, je tudi poenostavljena knjigovodska kartica z jasnim prikazom stanja na knjigovodski kartici. To je označeno z rdečo in zeleno barvo. Rdeče bo obarvano v primeru, ko je zavezanec dolžan državi, zeleno pa, ko je situacija obrnjena. S pritiskom gumba Več informacij zavezanec lahko dostopa do celotne knjigovodske kartice, kot so jo uporabniki vajeni iz spletnih eDavkov (fotografija 8 v galeriji). 

Poleg hitro dostopnih menijev aplikacija omogoča tudi pošiljanje drugih individualnih sporočil neposredno na telefon v obliki potisnih obvestil, dostop do vseh obrazcev s področja delovanja FURS in elektronsko oddajo vseh, ki jih je tudi sicer mogoče oddati prek sistema eDavki.

V prihodnje lahko pričakujemo nadgradnje aplikacije in dodatne funkcionalnosti, a podrobnosti o tem še ne razkrivajo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Marjan Smrekar 12:11 11.januar 2019.

    Je potrebno posebno naglasit, da je nekaj revolucionarno, če je resnično revolucionarno in že plačano in v uporabi brezplačno? Tržno blago bi pošlo kot vroče žemljice, ne bi bilo potrebno nič obveščat in reklamirat.

  • brenda 17:39 03.januar 2019.

    Mesečno delam s polnim delovnim časom za več kot 7 $. Neprestano sem slišala, da mi drugi govorijo, koliko denarja lahko vložijo na spletu, zato sem se odločil, da ga preučim. No, začel sem z njim in spremenil življenje. ➨➨➨➨➨➨ www.WebJob33.Com

  • jakec1575 15:16 03.januar 2019.

    Zame to ni napredek, ampak vec potenciala za vdore in zlorabe ter krajo osebnih podatkov. Če delodajalcev niste uspeli stisniti do sedaj, kaj mi pomaga da vem da mi ne placuje, če furs takoj ne izvede postopka zoper tega delodajalca.