Slovenija
84 ogledov

Finančna uprava razveselila gasilce

blagajne EPA
S 4. junijem stopa v veljavo sprememba, po kateri na gasilskih veselicah in otroških bazarjih ne bo treba izdajati računov.

Sprememba Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost je bila objavljena danes v uradnem listu in stopa v veljavo jutri. Prinaša poenostavitve za nepridobitne organizacije glede obveznosti izdajanja računov. 

Društvom tako ne bo treba izdati računa za dobavo blaga in storitev osebam, ki niso davčni zavezanci, če v koledarskem letu ne presežejo zneska 5.000 evrov. Ob tem finančna uprava opozarja, da je račun treba izdati, kadar dobavljajo blago ali opravljajo storitev za davčne zavezance. 

Društvom ni treba izdajati računov, kadar zanje veljajo naslednji pogoji:

  • njihov cilj ne sme biti doseganje dobička, v kolikor pa ga dosežejo, ga morajo nameniti za nadaljnje opravljanje storitev;
  • upravljati jih morajo večinoma prostovoljci;
  • zaračunavati morajo cene, ki jih odobrijo pristojni organi, ali cene, ki niso višje od takšnih odobrenih cen. 

Izjema od obveznosti izdajanja računov velja v primeru občasnih dogodkov, kot tudi v primeru kontinuiranih dobav ali po vnaprej določenem programu. 

Na šolskem bazarju brez računa

Na finančni upravi kot primere, v katerih veljajo izjeme, navajajo izlet društva upokojencev, ki se v celoti financira iz zneska članarine, predstave vaškega kulturnega društva, ki enkrat mesečno pripravi amatersko predstavo, licitacija izdelkov ali doniranih predmetov za zbiranje sredstev za brezdomne živali, ki ga organizira društvo proti mučenju živali. 

Izjema velja tudi za šolske bazarje in gasilske veselice, kadar se na ta način zbirajo sredstva za delovanje organizacije. 

Finančna uprava ob tem opozarja, da izjema od obveznosti izdajanja računov velja le za namene DDV, ne pa tudi za druge namene. V kolikor je obveznost izdaje računa predpisana na podlagi druge zakonodaje, je treba izdati račun.

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 5
  • zdrej 09:21 06.junij 2016.

    Bi lahko rekel, da je članek na pol napisan."Društvom tako ne bo treba izdati računa za dobavo blaga in storitev osebam, ki niso davčni zavezanci, če v koledarskem letu ne presežejo zneska 5.000 evrov." Kaj je ta znesek? ...prikaži več Promet, "dobiček"? Če je promet, je razlika mala. Če je tisto kar ostane društvom, potem je vredu.

  • sprehajalec 22:35 04.junij 2016.

    S 4. junijem stopa v veljavo sprememba, po kateri na gasilskih veselicah in otroških bazarjih ne bo treba izdajati računov.Takoj bom poklical inšpektorja, če bom tja zašel. Kaj pa žrebanje za račune in lepa nagrada, ki jo obljubljajo?

  • AnzeSmolej 08:14 04.junij 2016.

    resno?! in to v SLOVENIJI?! Ne me jebbat. ... še je upanje