Slovenija
18 ogledov

Finca prihitela mirit Erjavca

Wiitakorpi je še prejšnji teden kot šef Patrie odgovarjal na vprašanja Žurnala24 Žurnal24 main
Novi direktor Patrie je po pogovoru z ministrom Erjavcem izrazil upanje na uspešno sodelovanje. Nekdanji direktor Wiitakorpi pa je zanikal svojo vpletenost v korupcijo.

Direktor finske Patrie Heikki Allonen se je v spremstvu svojega predhodnika Jorme Wiitakorpija srečal z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem in mu izrazil upanje, da bo stik med njima čim prej obrodil sadove.

Erjavec je dejal, da je bil zaradi ponedeljkovega odstopa Wiitakorpija presenečen in se je zato čim prej želel sestati s predstavniki podjetja, ki bo Sloveniji dobavila 138 oklepnikov 8x8, da bi mu ti pojasnili razloge za odstop Wiitakorpija. Slednji je Erjavcu še prejšnji teden zatrjeval, da Patria ni vpletena v nikakršen škandal s podkupovanjem. Kot je poudaril Erjavec, mu je Wiitakorpi dejal, da je odstopil iz osebnih razlogov pa tudi zato, da bi zaščitil ugled podjetja in Finske, ki slovi kot država z najnižjo stopnjo korupcije.

 

Heikki Allonen

Novi šef Patrie je v upravi družbe deloval šele tri mesece. Upa, da to kaže na interes in predanost Patrie, da izpolni obljubo in pogodbo s Slovenijo.

Erjavec je bil zadovoljen, da je lahko z novim direktorjem vzpostavil stik in se z njim pogovarjal o realizaciji pogodbe ter preiskavi. Povedal je tudi, da je s strani nekdanjega in novega direktorja dobil tudi zagotovila, da bo pogodba izpolnjena tako, kot je bila sklenjena. Tudi novega direktorja pa je opozoril, da bo uveljavil protikorupcijsko klavzulo, če bi prišlo do pravnomočne odločbe o koruptivnem dejanju, ki je vplivalo na izbor Patrie. Obenem je opozoril na previdnost, saj bi v primeru neutemeljenosti sumov Slovenija ob uveljavitvi klavzule plačala visoko ceno.

Tako Wiitakorpi kot Allonen sta Erjavcu zatrdila, da noben predstavnik ali uslužbenec Patrie ni ponudil ali dajal kakšne podkupnine uslužbencem ministrstva za obrambo. Erjavec je prepričan, da preiskava ni povezana s prodajo oklepnikov Sloveniji, bi pa z veseljem odgovarjal na vprašanja finskih preiskovalcev, če bi bilo treba.

Wiitakorpi osumljenec
Jorma Wiitakorpi je potrdil, da ga je finska policija zaslišala v zvezi s posli podjetja s Slovenijo in Egiptom, a je zanikal, da bi bil kadarkoli vpleten v koruptivna dejanja.

Po podatkih finske policije naj bi Wiitakorpija zaslišali že julija, od takrat dalje pa je osumljenec. Finski preiskovalec Kaj-Erik Björkqvist je pojasnil, da se njegov status do danes ni spremenil.  Wiitakorpi je sicer pojasnil, da je policija zaslišala že veliko uslužbencev Patrie, vsi pa so imeli njegova navodila o polnem sodelovanju s preiskovalci.

PREBERITE ŠE: Intervju z Wiitakorpijem: Patria nima dokazov

Slovenija bo za 258 milijonov evrov kupila 135 oklepnikov 8x8.

 
Nove aretacije v zraku
Kot je znano, so finski preiskovalci na podlagi dosedanje preiskave s prsti pokazali na več zaposlenih v Patrii, ki naj bi bili vpleteni v podkupovanje pri poslu s Slovenijo in Egiptom.
Björkvist je sicer povedal, da bi radi zaslišali tudi več ljudi v Sloveniji, a je prihod finskih preiskovalcev odvisen od slovenskih oblasti.


Nove aretacije, ima odgovore Riedl?
Pripravljali naj bi tudi nadaljnje aretacije. Neuradno naj bi šlo za nekdanjega prvega moža avstrijskega orožarskega podjetja Steyr Hansa Wolfganga Riedla in poslovneža slovenskega rodu Walterja Wolfa.

Po nekaterih inforamcijah naj bi bil prav Riedl ena osrednjih figur pri sumu vohunjenja, saj je bil, preden je ustanovil lastno podjetje, zaposlen pri Steyrju, ki je na slovenskem razpisu kandidiral prek Sistemske tehnike in njegovega krpana. Nato pa je sodeloval s Patrio, zato bi lahko po mnenju poznavalcev precej pripomogel k uspehu Fincev na razpisih. Finski preiskovalci bodo kmalu prišli tudi v Avstrijo, kjer bodo iskali dokaze za svoje sume.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.