Slovenija
6 ogledov

Finci imajo informacijo o podkupovanju

patria1 Žurnal24 main
Finska policija preiskuje informacijo, da je v zvezi z nakupom patrij neznani slovenski podjetnik prejel med enim in dvema odstotkoma nagrade od posla.

Glavni preiskovalni inšpektor finske policije Kaj Björkqvist je za tednik Mladino potrdil, da so prejeli informacijo o podkupnini v višini enega do dveh odstotkov od 180 milijonov evrov, kolikor znaša vrednost posla brez protidobav (celotna vrednost je sicer 278 milijonov evrov) pri nakupu 135 oklepnikov Patria 8x8. Podkupnina bi torej lahko znašala do 3,6 milijona evrov.

V preiskavi imajo Finci več imen iz Slovenije, vendar o njih inšpektor ni želel govoriti, kot tudi ne o osebi, za katero je finsko sodišče podaljšalo pripor. V slovenskih medijih se sicer pojavljajo informacije, da gre za Reija Niityenena, regionalnega zastopnika Patrie za Slovenijo in Hrvaško. Björkqvist je pojasnil, da je preiskava zelo obsežna in bo trajala več mesecev.

Tudi slovenska policija v preiskavo
Po neuradnih podatkih naj bi slovenska policija ustanavljala skupino kriminalistov za nakup oklepnikov Patria.
Po pisanju časnika Dnevnik že je narejen tudi ožji izbor ljudi, s katerimi naj bi v zvezi s sumom podkupovanja pri nakupu finskih oklepnikov opravili informativne razgovore. Kot piše časnik, naj bi bili to brigadir Dragan Bavčar (vodja pogajalske skupine s Patrio), Marjan Senica (v obdobju pogajanj v. d. direktorja direktorata za logistiko na obrambnem ministrstvu), Peter Zupan (nekdanji šef programa za nakup vojaške opreme in oborožitve) in generalpodpolkovnik Albin Gutman (šef projektnega sveta za nakup oklepnikov in danes načelnik generalštaba). Nihče od navedenih nima statusa osumljenca.

Na spisku za informativni razgovor naj bi bil tudi Albin Gutman. © BOBO

 
Wiitakorpi: Korupcija ni del finske kulture
Direktor finske družbe Patria Jorma Wiitakorpi je sicer včeraj v intervjuju za TV Slovenija izrazil prepričanje, da so v podjetju pri sklepanju posla s Slovenijo in Egiptom spoštovali tako finsko kot slovensko zakonodajo. "Verjamemo zaposlenim, saj so usposobljeni, sledimo tudi protikorupcijski zakonodaji, kjerkoli poslujemo," je povedal in dodal, da je to del poslovne politike kot tudi same finske kulture.


Dodal je še, da ga protikorupcijska klavzula v pogodbi, ki bi lahko pomenila razveljavitev posla, ne skrbi, opozoril pa je na previdno uporabo zaupnih podatkov, s katerimi operira Cviklova komisija, ki preiskuje nakup. Wiitakorpi se je opravičil slovenskemu naročniku za vse težave, ki "jih prinaša trenutna situacija", obenem pa najavil, da bo prihodnji teden prišel v Slovenijo na obisk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.