Slovenija
19 ogledov

Finci nam Berglunda ne dajo

Patria Žurnal24 main
Patria.Finsko sodišče zavrača slovenske prošnje po zaslišanju novinarja, ki naj bi užalil Janšo.

Ljubljansko sodišče je danes znova začelo presojati o tožbi, s katero predsednik vlade Janez Janša zahteva odškodnino in opravičilo od finskega novinarja Magnusa Berglunda, avtorja dokumentarca Resnica o Patrii. Janšo naj bi namreč v dokumentarcu užalil in obrekoval, ko mu je očital, da naj bi ga podkupili pri slovenskem nakupu vojaških oklepnikov pri finskem podjetju Patria.

Poskus poravnave

Sodišče je najprej poskušalo doseči soglasje, poravnavo in tako skleniti premirje med Janšo, pooblaščencema Berglunda in finske televizije YLE, ki je dokumentarec objavila, ter Bojanom Potočnikom, nekdanjim šefom policije, ki je nastopil v dokumentarcu. Od vseh skupaj Janša zahteva dober milijon evrov in pol. Neuradno pa za poravnavo med njimi praktično ni nobenih možnosti. Zato naj bi jih sodišče, predvidoma v naslednjih mesecih, znova zaslišalo in nato odločilo o Janševih zahtevah.

Poslali že dve prošnji

Novinarja danes skoraj zagotovo ne bo, saj je za zastopanje v Sloveniji pooblastil svojega odvetnika. Prav tako še ni znano, ali in kdaj bo Berglund v tem postopku neposredno zaslišan. Sodišču namreč Berglunda do zdaj še ni uspelo zaslišati. Že od julija 2009 odločajo, ali bodo zoper njega uvedli preiskavo zaradi domnevne žaljive obdolžitve Janše, kar zahtevajo tožilci. Konec novembra lani je tako sodišče na Finsko poslalo že drugo prošnjo za pomoč pri zaslišanju Berglunda. Prvič so Finci to zavrnili, češ da “gre za politično kaznivo dejanje in da je bil oškodovanec v tem času in pozneje aktivni politik”, pravijo na sodišču.

Komentarjev 3
  • filipina2 14:06 15.februar 2013.

    bravo feferon,majerja jim šenkamo....

  • feferon 11:39 15.februar 2013.

    Vam damo Janšo, pa še kaj druga, samo da gre!

  • privat 08:02 15.februar 2013.

    mogoče pa finsko sodišče ne verjame našem pravičnem sodišču ...saj vidijo in slišijo vse!! To je nekaj kakor da bi jaz verjel romunskemu ali etiopskemu sodišču? Kar zahtevej romusko sodišče...sanjej