Slovenija
0 ogledov

Finski prvenec: Nokia n97

Žurnal24 main
Dolgo pričakovan Nokijin paradni konj je že nekaj časa med nami. Nokia n97 naj bi bila po njihovih besedah trenutno najmočnejši mobilni "računalnik", ki obstaja. Imeli smo ga v rokah, ga preizkusili in preverili, ali je to res.

Nokia n97 ima vse, kar potrebuje mobilni računalnik. Prenos podatkov s HSDPA do 3.6 Mbps, brezžični WLAN Wi-Fi, A-GPS-navigacijo z Nokia Maps, 5 MP fotoaparat s Carl Zeiss optiko ter LED-bliskavico (pogrešamo Xenon bliskavico). Dodaten plus pri že tako dobrem videonačinu (640 x 480/30 fps) je videoosvetlitev med snemanjem, kar se odlično odreže pri nočnih posnetkih. Mobilnik prenese za kar 32 GB podatkov notranjega spomina z možnostjo nadgradnje z do 16 GB zunanjo pomnilniško kartico. Skupaj kar 48 GB spomina, kar bomo s težavo zapolnili. Ponaša se s fizično QUERTY tipkovnico, ki se pojavi ob zdrsu zgornjega dela mobilnika. Pri tipkovnici moti morda le tipka za presledek (spacebar), na kar pa se sčasoma privadimo.

Uporabniška izkušnja

Operacijski sistem je Symbian OS, serija 60, izdaja 5. Enakega najdemo že pri Nokii 5800 XpressMusic. Prirejen je seveda zaslonu na dotik. Pri Nokii so se odločili za uporabo tehnologije 'resistive touch screen', ki deluje z dotikom dveh plasti, kar pomeni, da je uporaba veliko lažja s koničastim predmetom oziroma nohtom ter občutljivost nekoliko slabša pri uporabi prstov. Tipkamo po kar 3,5" velikem zaslonu z resolucijo 360 x 640 pik. To je dovolj za jasno in pregledno sliko vsebin. Nova posebnost je tudi začetni prikaz oziroma osnovno namizje, ki nam ponuja urejanje vsebine s posebnimi 'widgeti', ki jim lahko dodelimo bližnjice do aplikacij, spletnih zaznamkov, stikov v imeniku, z enim samim sunkom prsta pa se namizje skrije in pred nami se pojavi le ozadje. Prijetna in dobrodošla funkcija.

© Nokia

 

OVI Store

Kot dodaten bonus pa lahko omenimo še dobro podprt trg z aplikacijami, ki je zdaj še lažje dosegljiv prek OVI Store, kjer število mogočih aplikacij za nov sistem hitro narašča in kjer dobro izkoriščajo množico naprednih funkcij. OVI Store je hitro dosegljiv tudi prek urejanja in dodajanja novih vsebin na osnovnem namizju.

Nova Nokia na prvi pogled potrjuje besede Geusta, vendar pa lahko pri daljši uporabi opazimo, da je uporabniška izkušnja nekoliko za konkurenco. Trenutno omembe vredna sta se za Symbian OS odločila tudi konkurenta Samsung i8910, bolj znan kot Omnia HD, ter že težko pričakovani Sony Ericsson Ideu oziroma Saito, ki po prvih testih veliko bolje izrabljata peto izdajo sistema. Nokia n97 s svojim 434 MHz procesorjem ter 128 MB RAM svoje naloge ne opravlja zadovoljivo. Pri uporabi opazimo počasno odzivnost, ki pa se še poslabša ob veliki količini odprtih aplikacij, za kar je odgovorna nizka količina RAM-a. Je pa nekoliko počasnejši procesor zaslužen za to, da je življenje baterije pri normalni uporabi nekoliko daljše.

Da ali ne?

Nokia n97 je sprva obetala veliko več, kot se je izkazalo, a vendar je to odličen mobilnik z veliko naprednih, visokotehnoloških funkcij, ki bodo zadovoljile marsikaterega navdušenca nad znamko Nokia. Vendar pa se bodo morali pri Nokii še zelo potruditi, da bodo v prihodnje lahko konkurirali ostalim ponudbam na trgu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.