Slovenija
26 ogledov

Fišer: "KPK se izrablja za diskreditacije"

Slovenija 19.04.2013 Zvonko Fiser, fototermin ob srecanju generalnega drzavnega Saša Despot
KPK deluje po nenormalnem in nelegitimnem sistemu in je dolga roka politike, je dejal Zvonko Fišer, Boris Štefanec odgovarja: "v trenutku, ko nima drugih argumentov, začne z napadi na komisijo".

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je na novinarski konferenci povedal, da je podal odgovor na poročilo, ki ga je v zvezi z njim za pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča pripravila predsednica Državnotožilskega sveta (DTS).

Vpliv politike na razrešitev

Na vprašanje, ali bo odstopil, če bo svet ugotovil, da je naredil napako, je odgovoril, da trenutno potrebe po njegovem odstopu ne vidi, sicer pa je prepričan, da DTS napake ne bo ugotovil, ker da je ni bilo. Fišer je ob tem izrazil upanje, da bo svet zmogel moč, da bo "kljub političnim pritiskom pred odločitvijo opravil poglobljeno razpravo in razmislek".

KPK deluje po nenormalnem in nelegitimnem sistemu odločanja

Prepričan je tudi, da Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je ugotovila, da je pri imenovanju generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilca Boštjana Škrleca ravnal koruptivno, deluje po "nenormalnem in nelegitimnem sistemu odločanja". Ravno v tem pa vidi "dolgo roko politike", saj da ta ne naredi ničesar, da se takšen postopek spremeni in dovoljuje, da se KPK izrablja na diskreditacije. 

"KPK ni del k kakršnih koli političnih igric." 
Boris Štefanec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Hitro po koncu novinarske konference Zvonka Fišerja, se je pred novinarje postavil tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec in na začetku poudaril, da v KPK ne dovolijo nikomur: "da v trenutku, ko nima drugih argumentov, začne z napadi na komisijo".

Fišerjeva izjava, da gre pri poročilu KPK glede imenovanja Boštjana Škrleca za političen poskus njegove razrešitve, je po oceni Štefaneca osebna ocena generalnega državnega tožilca, "ki je lahko takšna, kot on pravi, vendar pa KPK pri tem nikoli ni bila, ne bo in tudi ni del kakršnih koli političnih igric."
Na Fišerjeve besede, da KPK deluje: "po nenormalnem in nelegitimnem sistemu odločanja", pa je Štefanec dejal: "To enostavno ne drži. Naš postopek je napisan v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije."

 

 

 

Komentarjev 9
  • dragec 15:23 13.maj 2015.

    Koga spoštovati, KPK, enako bom spoštoval US

  • dragec 15:23 13.maj 2015.

    gnoj

  • Kranjica 08:57 13.maj 2015.

    Mislila sem, da je treba odločitve KPK spoštovati. Vsaj tako je veljalo v času, ko je KPK izdala poročilo o JJ in ZJ.