Slovenija
12 ogledov

Fišer poročila še ni poslal

Zvonko Fišer Saša Despot
Nadzor. Neuradno: napak na tožilstvu ni.

Poročilo. Vrhovno državno tožilstvo (VDT) še vedno ni zaključilo nadzora nad delom vseh tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki ga je šef tožilstva Zvonko Fišer odredil junija. Fišer naj bi – neuradno – takrat tudi odredil, da mora biti končan najpozneje do 15. septembra. A na VDT zdaj, devet dni po izteku skrajnega roka, pojasnjujejo, da rok zanje ni obvezujoč. “Rok je namreč instrukcijski,” dodajajo.

Nepregledani šef

Neuradno nadzorniki na VDT še niso pregledali vseh zadev, ki jih obravnavajo tožilci specializiranega državnega tožilstva (SDT). Tako naj med drugim še vedno ne bi bil pregledan spis v zgolj eni zadevi, ki jo neuradno obravnava vodja SDT Harij Furlan. Prav tako nadzorniki menda še niso pregledali podrobnosti postopkov, ki sta jih v zadnjem letu vodili še dve tožilki.

Menda brez napak

Kljub temu pa naj nadzor nad delom do zdaj pregledanih tožilcev ne bi pokazal nikakršnih napak ali posebnosti. Šef tožilstva Fišer je junija zagotavljal, da je odredil povsem rutinski in reden strokovni nadzor. Nadzorniki so pregledali tudi delo Blanke Žgajnar, tožilke, ki že dobro leto vodi posebno skupino preiskovalcev, ki preverjajo domnevno nezakonite posle ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Fišer je želel vedeti tudi, kako je tožilka vodila druge postopke, ki so ji bili dodeljeni v zadnjem letu. Preverjalo se je tudi, komu od tožilcev je Žgajnarjeva kot nekdanja vodja SDT dodeljevala posamezne primere ter kako hitro in zavzeto so te postopke sprožali in jih reševali.

Ministrstvo nima pojma

Z VDT sicer o dozdajšnjih ugotovitvah nadzora še niso poročali niti pristojnemu ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), obvestili pa jih niso niti, da v SDT že od konca junija dela šest novih tožilcev. “Ministrstvo ni seznanjeno s tem, na kakšen način je bilo imenovanih šest članov SDT, ki so objavljeni na spletni strani,” pojasnjujejo na MNZ. Vseh šest naj bi Fišer zaposlil s posebno odredbo, delovali pa naj bi na različnih tožilstvih po državi in ne na sedežu tožilstva, kjer deluje tudi SDT.

Komentarjev 1
  • dragec 08:26 24.september 2012.

    Kdo je nor, da "pljuje" v lastno skledo.