Slovenija
3719 ogledov

Fiskalni svet jasen: Vladna matematika se ne izide

Denar; prihranki Profimedia
v zadnjih treh mesecih letošnjega leta realiziranega skoraj 1,72 milijarde primanjkljaja.

Brez ukrepov bi beležili presežek

Državni proračun je v devetih mesecih po začasnih podatkih zabeležil 324 milijonov evrov primanjkljaja, je objavil fiskalni svet. To je okoli osem milijonov evrov manj, kot kažejo zadnji podatki ministrstva za finance za osemmesečno obdobje. Fiskalni svet vztraja, da je bil že osnovni proračun nerealno načrtovan, rebalans pa tega ni popravil.

Brez neposrednega učinka ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19 in energetske draginje bi imel po izračunih fiskalnega sveta državni proračun presežek v višini 377 milijonov evrov.

Primerjava dosedanje realizacije in nedavno sprejetega rebalansa državnega proračuna za leto 2022, ki ob koncu leta ob povečanih prihodkih in odhodkih predvideva primanjkljaj v višini nekaj več kot dve milijardi evrov, nakazuje, da naj bi bilo v zadnjih treh mesecih letošnjega leta realiziranega skoraj 1,72 milijarde primanjkljaja, od tega 1,06 milijarde evrov nepovezanega z ukrepi za blažitev posledic epidemije in draginje.

Odhodki v devetih mesecih dosegli 9,58 milijarde evrov

Finančni minister Klemen Boštjančič je sicer v postopku sprejemanja rebalansa proračuna večkrat poudaril, da je ta predvsem posledica obveznosti, sprejetih po potrditvi proračuna novembra lani, tako tistih, povezanih z epidemijo, kot tistih z draginjo, pa tudi nekaterih drugih neustrezno načrtovanih odhodkov.

Prihodki brez upoštevanja neposrednega učinka ukrepov za blažitev posledic epidemije in draginje so bili v devetih mesecih medletno višji za 20,2 odstotka in dosegli skoraj 9,2 milijarde evrov. Ob upoštevanju tudi teh ukrepov so medtem dosegli 9,26 milijarde evrov.

Iz sprejetega rebalansa po izračunih fiskalnega sveta izhaja, da naj bi se rast covidno in draginjsko očiščenih prihodkov v zadnjih treh mesecih letošnjega leta upočasnila na 8,1 odstotka.

Odhodki brez upoštevanja neposrednega učinka ukrepov za blažitev posledic epidemije in draginje so bili v devetih mesecih letos medletno medtem višji za 9,9 odstotka, dosegli 8,82 milijarde evrov. Ob upoštevanju vseh odhodkov so dosegli 9,58 milijarde evrov.

Rast odhodkov se bo še okrepila

Iz sprejetega rebalansa izhaja, da naj bi se rast očiščenih odhodkov v zadnjih treh mesecih leta okrepila na 29,3 odstotka. To bi po izračunih fiskalnega sveta pomenilo, da takšna poraba v povprečju zadnjih treh mesecev leta znašala okoli 1,5 milijarde evrov na mesec, kar je za okoli pol milijarde evrov več kot v povprečju prvih devetih mesecev.

Skupni obseg odhodkov državnega proračuna za covidne ukrepe od marca 2020 do konca septembra letos znaša 5,44 milijarde evrov, od tega v devetih mesecih letos 652 milijonov. Iz rebalansa po ocenah fiskalnega sveta izhaja, da naj bi bilo do konca leta za ta namen porabljenih še 435 milijonov evrov.

Neposredni finančni učinek doslej sprejetih ukrepov za omilitev posledic draginje na državni proračun v letošnjem letu v fiskalnem svetu ocenjujejo na 440 milijonov evrov. Polovico tega učinka naj bi bilo realiziranega v zadnjih treh mesecih leta.

Dejanska realizacija bo konec leta očitno nižja kot so predvideli v rebalansu

Devetmesečna realizacija državnega proračuna po navedbah fiskalnega sveta potrjuje njihovo oceno, da v rebalansu niso bile ustrezno prepoznane in posledično prilagojene nerealistično visoke redne pravice porabe, določene v lani jeseni sprejetem proračunu.

"Tako rebalans zlasti s previsoko zastavljenimi ravnmi odhodkov ne predstavlja ustrezne osnove za pripravo proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti, saj bo dejanska realizacija konec leta očitno nižja. S takšnim pristopom k proračunskemu načrtovanju se enako kot v predhodnih dveh letih odpira prostor za še višjo rast porabe prihodnje leto," opozarja fiskalni svet.

To kaže vladni predlog proračuna za 2023. Za prihodnje leto je tako v državnem proračunu predvidenih 13,4 milijarde evrov prihodkov, odhodki pa naj bi znašali 16,7 milijarde evrov. Primanjkljaj bo tako predvidoma dosegel okoli 3,3 milijarde evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Lula_Wright 14:50 05.oktober 2022.

    Amazon je za vsak teden spletnega dela od doma plačal od 6000 do 10.000 evrov. Za prvi mesec sem od Amazona prejel 27.416 € plače. V prostem času delam 3 ure na dan. ček za več podrobnosti............>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑶𝒓𝒅𝑪𝒂𝒔𝒉.𝐶𝐨𝐦

  • Janez11 14:03 05.oktober 2022.

    Ja vam levičarjem bi do sedaj Janša moral pustiti 1, 7 milijarde €proračunske rezerve za prve tri mesece, za leto dni pa verjetno 10 milijard rezerve , da bi leva vlada lahko udobno vladala a ne? Če ne znajo zakaj ...prikaži več so se silili v vlado, pusti bi Janšo , da vodi in bi bili sedaj spet najboljši v svetu po gospodarski rasti

  • Janez11 14:00 05.oktober 2022.

    Levičarjem je vedno šle le za lastni žep, očitno je , da nimajo pojma kako se vodi državo, ker so nesposobni in nekompetentni bleferji . Janša je pokazal , da zna in zmore. Bizarni liki kot so Golob, tista afna ...prikaži več Klokočarjeva nas vse blamirajo v tujini in doma, finančnemu ministru te vlade pa ksihtu piše, da ne ve za kaj se gre , čez pol leta bo trojka pri nas.